Dacia Sport senzațională care i-a fascinat pe românii pasionați de aventură: este unică în lume până și astăzi

Dacia Sport senzațională care i-a fascinat pe românii pasionați de aventură: este unică în lume până și astăzi

Numeri pe degete mașinile Dacia cunoscute de majoritatea românilor, chiar și de către cei care au condus un astfel de bolid pe vremea lui Ceaușescu. În realitate, Dacia a existat în mult mai multe iterații decât se aștepta cineva, iar multe dintre ele nici măcar nu au ieșit din fabrica de la Mioveni.

La IATSA Ștefănești, la o distanță de aproximativ 15 kilometri de Dacia Mioveni, în urmă cu mai bine de 40 de ani, a fost creată Dacia Sport. Primul concept al autoturismului cât se poate de special a ieșit pe porțile fabricii în 1979, iar în total, la IATSA, au fost fabricate nu mai puțin de 5141 de exemplare. Detaliul care a făcut această mașină unică în lume, până și astăzi este că utiliza un parbriz atât în față, cât și în spate, în loc de lunetă.

Dacia Sport Unica 4
Dacia Sport, unică în lume

Dacia pe care trebuie să o știe toți românii

Conform datelor obținute 4Tuning.ro, această versiune de Dacia Sport a fost realizată pe baza Dacia 1300, dar cu modificări importante, atât la interior, cât și la exterior. Pentru prima oară, a ajuns în lumina reflectoarelor la EREN – Expoziția Realizărilor Economice Naționale din București, în 1979. În acea versiune de concept, purta numele Dacia 1300 Sport – Brașovia. Prezența orașului de la Poalele Tâmpei în denumire se justifica prin faptul că era un singur exemplar ieșit din Dacia Service Brașov. Nu avea nicio legătură cu uzina de la Mioveni. Au mai fost necesari doi ani, până în 1981, ca Dacia 1310 Sport să fie disponibilă într-o variantă de serie.

Chiar și așa, Dacia Sport s-a vândut în mai multe versiuni de-a lungul anilor. Între 1981 și 1985, versiunea ”cu ușa scurtă” utiliza o portieră standard de Dacia 1310 și a fost realizată în mai puțin de 1000 de bucăți. Dacia 1310 Sport ”cu ușa lungă” s-a fabricat între 1985 și 1992 în peste 4000 de unități. Totalul a fost de 5141 Dacia Coupe Sport realizate vreodată în România. Doar 200 au mers la export, în Grecia, cu un motor de 1.2 Economic.

Dacia Sport Concept Brașovia
Dacia Sport Concept Brașovia

În varianta Coupe, aceasta a reprezentat o provocare semnificativă pentru inginerii de la Brașov, în contextul în care își doreau enorm să folosească piese din mașina aflată deja în producție, Dacia 1310. În final, s-a ajuns la un automobil sportiv semnificativ mai ușor și mai dinamic decât tradiționala Dacie în 4 uși.

Ca referință, Dacia Sport este cu 24 de centimetri mai scurtă decât o Dacia Berlină pentru că are punțile mai apropiate, făcându-i viața mai ușoară în viraje. Din înălțime a pierdut 8 centimetri, pentru același scop nobil, de a fi mai sport, cu un centru de greutate mai apropiat de șosea. Tot pentru a reduce costurile și a crea cât mai puține piese de la zero, Dacia 1310 Sport folosește pe post de lunetă același parbriz ca în față, identic, fiind singura mașină din lume care se laudă cu această particularitate.

Dacia Sport Unica 1

Urmăriți Playtech.ro și pe