09 ian. 2023 | 13:21

Cum l-a răsplătit Putin pe unul dintre mercenarii Wagner, condamnat în trecut pentru tâlhărie. A luptat în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Cum l-a răsplătit Putin pe unul dintre mercenarii Wagner, condamnat în trecut pentru tâlhărie. A luptat în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat medalia „Pentru curaj” mercenarului Hayk Gasparian, care a participat la războiul împotriva Ucrainei. Recent, canalul oficial de Telegram al mercenarilor lui Evgheni Prigojin a anunțat acest lucru prin publicarea unui videoclip. „Între apărătorii patriei nu există diferențe!”, se arată în descrierea postării.

Unul dintre luptătorii Wagner, decorat de Putin

În urmă cu doi ani (noiembrie 2020), Hayk Gasparian a fost condamnat în Rusia la 7 ani și 3 luni într-un penitenciar de înaltă securitate. Bărbatul fusese găsit vinovat de săvârșirea tâlhăriei cu „folosirea armelor și violență periculoasă pentru viață și sănătate”.

La 12 octombrie 2019, împreună cu un complice, rusul a atacat un afacerist din Moscova, care avea la el 300.000 de ruble (aproximativ 4.000 euro). Încercând să-i ia banii, Gasparyan a folosit spray cu piper, iar complicele lui l-a împușcat pe oligarh în cap. Mercenarul și-a ispășit pedeapsa în colonia Ryazan.

Mercenarul a primit medalie „Pentru curaj”

În ajunul sărbătorilor de iarnă, liderul de la Kremlin a vizitat sediul Districtului Militar de Sud, unde a înmânat premii soldaților ruși care au participat la războiul din Ucraina. Printre ei s-a numărat și Hayk Gasparyan. Luând medalia din mâinile lui Putin, acesta a spus „Slujesc Rusia și Wagner”.

Joi, 5 ianuarie, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a precizat că primul grup de prizonieri recrutați pentru invazia rusă din Ucraina a primit amnistia. Ar fi vorba despre 20 de foști deținuți.

Glume și ironii pe seama lui Prigojin

Potrivit analiștilor Institutului pentru Studierea Războiului, „bucătarul lui Putin” încearcă să-și ridice nivelul de influență politică în Federația Rusă. Iar comentatorii ruşi au început să glumească pe seama faptului că fondatorul grupării de mercenari Wagner este adevăratul președinte al ţării. Remarca jurnalistului Yaroslav Trofimov, corespondent al The Wall Street Journal, vine după filmuleţului în care Evgheni Prigojin apare lângă foşti deţinuţi, anunţând că aceştia au fost amnistiaţi şi eliberaţi pentru că au luptat pe front.

„Comentatorii ruşi încep să glumească pe seama faptului că numele adevăratului preşedinte rus începe cu P şi se termină cu N, dar nu este Putin. Prigojin este cu siguranţă peste tot în mass-media de stat, criticând guvernatorii şi generalii şi cerând, în esenţă, înlăturarea lui Gherasimov (n.r. – şeful Statului Major rus)”, a subliniat Yaroslav Trofimov, corespondent extern senior al cotidianului The Wall Street Journal.