26 dec. 2023 | 12:36

Cum formatezi ușor un hard disk SSD pe Windows 11, dacă vrei „să-l faci bine”

ACTUALITATE
Cum formatezi ușor un hard disk SSD pe Windows 11, dacă vrei „să-l faci bine”

Formatarea unui hard disk sau a unui SSD pe Windows 11 șterge toate datele existente de pe unitate și pregătește discul pentru utilizare.

Din fericire, formatarea este foarte ușor de realizat direct din Exploratorul de fișiere. Iată cum poți face acest lucru.

Vezi și: Noutatea de la Windows 11 pe care o poți testa chiar acum: ce este Copilot, cum te ajută

Cum formatezi discul ușor

În primul rând, deschide Exploratorul de fișiere. Poți face acest lucru de obicei făcând click pe pictograma de folder din bara de activități. Sau poți face click dreapta pe butonul Start și selecta Explorator de fișiere (File explorer).

În lista Dispozitive și unități, fă click dreapta pe unitatea pe care dorești să o formatezi și selectează Formatare, în meniul care apare. Aici vei avea opțiuni despre cum dorești să formatezi unitatea ta.

În funcție de dimensiunea unității, opțiunile tale vor fi FAT, FAT32, NTFS sau exFAT. În general, vei dori să selectezi NTFS dacă unitatea va fi folosită doar cu Windows. Dacă dorești ca unitatea să fie citibilă și inscriptibilă și pe un Mac, alege exFAT.

În general, nu trebuie să modifici această setare, așa că folosește dimensiunea implicită de alocare care apare atunci când selectezi sistemul de fișiere dorit.

Dacă unitatea este în stare bună de funcționare, poți selecta Formatare rapidă, care realizează o formatare la nivel înalt și se finalizează rapid.

Datele sunt încă pe unitate, dar toate referințele către ele sunt pierdute, astfel încât vor fi suprascrise.

Deselectarea Formatare rapidă face ca Windows-ul să verifice discul sector cu sector cu o formatare la nivel scăzut care durează mult mai mult, dar va șterge complet toate urmele vechilor date.

Odată ce ai setat fiecare opțiune cum dorești, fă click pe Start pentru a începe procesul de formatare.

Windows va afișa un mesaj de avertisment care îți spune că Formatarea va șterge TOATE datele de pe acest disc. Dacă ești pregătit să ștergi datele și să formatezi, fă click pe OK.

Vezi și: Cum instalezi Windows 11 gratis: metoda simplă, fără licență, acceptată de Microsoft

Cum stă treaba pe SSD

Când formatezi hard diskul sau SSD-ul, vei pierde toate datele de pe unitate. Asigură-te că ai copii de siguranță ale tuturor datelor de pe unitate înainte de a continua.

În timp ce Windows formatează discul, vei vedea un indicator de proces verde care se mișcă de la stânga la dreapta. Când este complet plin, formatarea va fi terminată, și vei vedea o alertă care apare. Fă click pe OK.

Unitatea ta nou formatată va apărea în Exploratorul de fișiere și este pregătită să stocheze date. Dacă ai nevoie să formatezi o altă unitate sau să ștergi date de pe aceasta, doar fă click dreapta pe unitate în Exploratorul de fișiere și selectează Formatare.

Vezi și: Windows 11 introduce oficial inteligența artificială, în 2023. Când vine Copilot AI pe sistemul tău

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele