20 apr. 2023 | 11:55

Ce au în comun Cristofor Columb și vikingii: descoperirea care ar putea schimba cărțile de istorie

ACTUALITATE
Ce au în comun Cristofor Columb și vikingii: descoperirea care ar putea schimba cărțile de istorie

Analiza microscopică a unor bucăți de lemn sugerează că nordicii din Groenlanda foloseau cherestea provenită din America de Nord, cu peste 700 de ani în urmă.

Cercetarea reprezintă o dovadă suplimentară că marinarii vikingi au ajuns pe coasta de est a Americii de Nord cu mult înainte ca Cristofor Columb să „descopere Lumea Nouă”, în 1492.

Studiul care atestă ceea ce se bănuia deja

Arheologul Lísabet Guðmundsdóttir, de la Universitatea din Islanda, a examinat lemnul din cinci situri nordice, din vestul Groenlandei, care au fost populate între anii 1000 și 1400 e.n.

Privind structura celulară a lemnului, Guðmundsdóttir a observat că o parte din lemn provine din copaci care nu sunt originari din Groenlanda sau chiar din Europa de Nord.

„Aceste descoperiri evidențiază faptul că groenlandezii nordici aveau mijloacele, cunoștințele și navele adecvate pentru a traversa strâmtoarea Davis până pe coasta de est a Americii de Nord, cel puțin până în secolul al XIV-lea.

Ca atare, au călătorit din Groenlanda în America de Nord de-a lungul întregii perioade de așezare nordică în Groenlanda, iar resursele au fost achiziționate de nordici din America de Nord”, concluzionează studiul.

Groenlanda nu era tocmai bogată în resursele necesare. Potrivit unui text norvegian din secolul al XIII-lea, numit Konungsskuggsjá, „tot ce este necesar pentru a îmbunătăți terenul trebuie achiziționat din străinătate, atât fier, cât și tot cheresteaua folosită la construirea caselor”.

Înregistrările istorice au sugerat de ceva vreme că societatea medievală nordică groenlandeză (985–1450 e.n.) a importat cherestea din America, dar nu exista o dovadă, în acest sens.

Acest ultim studiu asupra lemnului sugerează că aceste călătorii epice au fost, probabil, făcute în dorința de a găsi resurse.

Totuși, aceasta nu este prima dovadă că vikingii au călătorit sau au avut contact cu America, înainte de Columb.

Grænlendinga saga și Eiríks saga rauða, de exemplu, descriu călătorii între Groenlanda și coasta de est a Americii de Nord încă din anul 1000 e.n.

Există dovezi solide care susțin această idee. Textele din Italia, din secolul al XIV-lea, vorbesc despre nordicii care au luat contact direct cu un loc numit Markland, despre care se crede că face parte din coasta Labrador, din Canada.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele