20 ian. 2023 | 08:30

Când scad ratele românilor, dobânzile: decizia vine la Banca Centrală Europeană și se întâmplă în 2023

ACTUALITATE
Când scad ratele românilor, dobânzile: decizia vine la Banca Centrală Europeană și se întâmplă în 2023

Indiferent cât de mare este ambiția Băncii Naționale a României de a rezolva problema inflației și a exploziei dobânzilor la bănci, aceste decizii sunt stabilite, în mare parte, la nivel european, iar Banca Centrală Europeană pare să vină cu o veste bună.

Majorarea dobânzilor bancare a fost principalul instrument bancar pentru ponderarea ratei inflației și, implicit, a sărăcirii populației. În timp ce au crescut însă dobânzile la depozite, au explodat și dobânzile la credite, mai ales la cele imobiliare, iar piața, cât și buzunarul românilor, s-au aflat în dificultate. Din fericire, conform semnalelor venite de la BCE, pornind de la surse citate de Bloomberg, inflația la nivel european urmează să se pondereze de la jumătate acestui an. Tot de atunci, ca o consecință, ar urma să scadă și dobânzile.

Vestea bună de la Banca Centrală Europeană

TOate economia europeană este legată, iar dacă factorii de decizie de la Frankfurt ar începe din iulie să inverseze majorările de dobândă, în același timp, s-ar diminua și dobânzile la creditele românilor. Până atunci, însă, mai urmează perioade dificile, mai ales pentru europenii vulnerabili.

Dacă avertismentul economiștilor chestionați de Bloomberg se dovedește a fi adevărat, rata la depozite va fi majorată în prima jumătate a acestui an până la 3,25%, de la nivelul actual de 2%, în trei etape. Primele două majorări de jumătate de punct se vor realiza la ședințele BCE din februarie și martie, urmate de o creștere de 0,25 puncte de bază în mai și iunie. Conform predicției mediane a analiștilor, reducerea ratei la 3% va avea loc începând cu al treilea trimestru.

Din păcate, în mod oficial, niciun oficial BCE nu a făcut momentan promisiuni legate de reducerea dobânzilor prea curând. Mulți sunt de părere că rata dobânzilor va rămâne la nivelul de după ultima majorare pentru o perioadă destul de lungă. Între timp, însă, creșterile de prețuri din zona euro par să se domolească, iar consumatorii sunt mai puțin îngrijorați. În plus, factorii de decizie și-au propus să reducă inflația de bază (CORE), ajunsă luna trecută la un nivel record, conform Profit.ro. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele