07 oct. 2023 | 20:51

Israelul a declarat „stare de alertă de război”. Hamas atacă intens. „Un moment tip Pearl Harbor”

News
Israelul a declarat
Israel a declarat "stare de alertă de război", sâmbătă dimineață, 7 octombrie 2023. Mișcarea Hamas, cel mai mare atac al ultimilor ani.

Mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie 2023, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani. A fost un asalt-surpriză, la care au luat parte oameni înarmați care au trecut granița. A fost lansat, de asemenea, un val de rachete din Fâșia Gaza. Israel a declarat „stare de alertă de război”.

200 de israelieni și 232 de palestinieni, uciși

UPDATE 7 octombrie, ora 21:29: Cel puțin 200 de israelieni au fost uciși până în seara zilei de sâmbătă, anunță serviciul de salvare de urgență al Israelului, Zaka.

Cel puțin 232 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, iar alți 1.697 au fost răniți, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății.

UPDATE 7 octombrie, ora 21:02: Un nou val de rachete trase de militanții din Fâșia Gaza a lovit mai multe locații din Israel, inclusiv Tel Aviv-ul, a anunțat serviciul Magen David Adom (MDA) din Israel.

Echipele organizației de urgență au mers pe teren pentru a verifica situația. Cele mai multe apeluri de urgență au fost făcute din zona Bat Yam, potrivit sursei citate. Se caută victime rănite și în Yavne, Givatayim, Beit Dagan, Tel Aviv și Rishon Letzion.

Sursă: Profimedia

Un Pearl Harbor pentru Israel

UPDATE 7 octombrie, ora 20:50: Atacul surpriză masiv asupra Israelului de sâmbătă al Hamas este un „moment de tip Pearl Harbor” pentru țară, a declarat fostul purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Jonathan Conricus:

„Întregul sistem a eșuat. Nu este doar o componentă. Este întreaga arhitectură de apărare care, evident, nu a reușit să ofere apărarea necesară civililor israelieni.

Acesta este un moment de tip Pearl Harbor pentru Israel. A existat o realitate până astăzi și va exista o realitate după ziua de azi”.

Sursă: Profimedia

150 de rachete lansate spre Tel Aviv

UPDATE 7 octombrie, ora 20:43: Aripa armată a Hamas susține că a mai lansat 150 de rachete spre Tel Aviv, sâmbătă seară. Brigăzile Izzedine al Qassam au transmis că acțiunea a reprezentat un „răspuns la bombardarea clădirilor rezidențiale din centrul orașului Gaza”.

O grupare de clădiri înalte din Gaza a fost lovită de o explozie și două dintre ele s-au prăbușit în jurul orei locale 19:00, informează CNN. Încă nu se știe dacă au existat victime umane în urma evenimentului.

„Acum, fiindcă au bombardat Turnul Palestinei din mijlocul orașului Gaza, Tel Aviv trebuie să stea într-un singur picior. Să se aștepte la un răspuns cutremurător”, a declarat Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor AlQassam.

Sirene și explozii în Tel Aviv

UPDATE 7 octombrie, ora 20:4o: În Tel Aviv se aud puternic sirenele de război. Peste o duzină de zgomote intense, ca și cum ar fi explodat ceva, au speriat populația, informează jurnaliștii CNN aflați în regiune, sâmbătă, 7 octombrie.

Nu este încă foarte clar dacă exploziile au reprezentat interceptări de către sistemele antirachete ale Israelului sau sunetele rachetelor militante care aterizează în țară.

Hamas: „Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu”

UPDATE 7 octombrie, ora 19:12: Saleh al-Arouri, membru înalt al Hamas, a declarat că gruparea militantă care conduce Fâșia Gaza este pregătită „pentru toate opțiunile, inclusiv pentru un război și o escaladare la toate nivelurile”.

„Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu, inclusiv pentru o invazie terestră. Orice va fi cel mai bine pentru noi să încheiem această bătălie…”, a declarat al-Arouri pentru Al Jazeera.

Saleh al-Arouri a susținut că sunt în desfășurare eforturi internaționale și regionale intense pentru a pune capăt crizei. Totuși, „nimic nu este mai important acum decât bătălia în cauză”, a precizat membrul din fruntea grupării islamiste.

Între timp, Brigăzile Izzedine al Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, au informat că încă luptă în 25 de locații din Israel. Ar exista conflicte în curs de desfășurare la baza militară Re’im, lângă punctul de trecere a frontierei de nord a Fâșiei Gaza cu Israel.

70 de morți în Israel; 198 palestinieni uciși

UPDATE 7 octombrie, ora 18:24: Serviciile Israeliene de Urgență estimează că aproximativ 70 de persoane au murit în Israel și alte câteva sute au fost rănite. Mii de rachete au fost folosite pentru a ataca Israelul atât pe uscat, cât și pe mare și în aer.

Între timp, în Fâșia Gaza cel puțin 198 de palestinieni au fost uciși, iar 1.610 au fost răniți, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății.

Hamas a luat prizonieri de război

UPDATE 7 octombie, ora 18:00: Gruparea islamistă Hamas a luat ostatici și prizonieri de război, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, generalul de brigadă Daniel Hagari.

„Sunt ostatici și prizonieri de război pe care Hamas i-a luat. Există și morți printre soldații IDF. Nu avem încă un număr exact – suntem în război”, a declarat generalul de brigadă Daniel Hagari, potrivit CNN.

UPDATE 7 octombrie, ora 17:35: 908 de răniți au fost transportați la instituții medicale israeliene, a anunțat Ministerul Sănătății de la Ierusalim. Cel puțin alte 40 de persoane și-au pierdut viața în diverse teritorii ale statului, potrivit oficialilor.

În Fâșia Gaza, aproape 200 de palestinieni au murit. Peste 1.600 de persoane au fost rănite. La momentul redactării acestui material, nu se știe exact câte dintre victime sunt reprezentate de civili și câte de militari.

198 de palestinieni uciși în Fâșia Gaza

UPDATE 7 octombrie, ora 16:54: Cel puțin 198 de palestinieni au fost uciși sâmbătă, 7 octombrie 2023, în Fâșia Gaza. 1.610 au fost răniți, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Oficialii nu au oferit detalii privind zonele în care au avut loc decesele și nici nu au precizat dacă persoanele care și-au pierdut viața sunt militanți ai grupării Hamas sau civili din Fâșia Gaza.

Decesele au survenit după ce Forțele de Apărare ale Israelului au lansat lovituri ca răspuns la valul de mii de rachete lansate de Hamas. Demersul a avut loc și ca răspuns la o incursiune a luptătorilor Hamas care s-a soldat cu cel puțin 40 de morți în Israel și aproape 800 de răniți.

Toate școlile din Israel au fost închise

UPDATE 7 octombrie, ora 15:54: Instituțiile de învățământ din Israel vor fi închise duminică, 8 octombrie 2023, a anunțat ministrul Educației. O săptămână obișnuită de lucru în Israel începe duminica și se termină joia.

Cum arată bilanțul victimelor din Israel

UPDATE 7 octombrie, ora 15:37: Cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața sâmbătă, în urma atacului declanșat de gruparea Hamas asupra Israelului. 779 de persoane au fost rănite, a comunicat Ministerul Sănătății de la Ierusalim.

Atenție! Imagini care pot afecta emoțional!

Sursă: Profimedia

UPDATE 7 octombrie, ora 13:55: Autoritățile israeliene au anunțat că cel puțin 22 de persoane au fost ucise în urma atacurilor grupării islamiste Hamas. Peste 250 de victime au fost raportate până la momentul redactării acestui material.

Serviciul israelian de urgență a anunțat că unul dintre dintre membrii personalului său a decedat. Momentan nu se știe dacă cele 22 de persoane decedate sunt civili sau militari.

Știre inițială

Cel mai mare atac din ultimii ani în Israel

Sâmbătă dimineață, 7 octombrie 2023, a avut loc cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani de zile. Un asalt-surpriză a fost organizat de către mișcarea islamistă Hamas prin intermediul unor oameni înarmați care au trecut granița, dar și printr-un val puternic de rachete lansate din Fâșia Gaza.

Sirenele de război au început să sune în sudul și centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim. Armata israeliană a anunțat că este pe picior de război. Premierul Benjamin Netanyahu a convocat o întâlnire de urgență cu oficialii de securitate.

Sursă: Profimedia

Evenimentul de sâmbătă, 7 octombrie 2023, a fost cel mai grav din anul 2021, când Israel și Hamas au purtat un război timp de zece zile. Mass-media israeliană a raportat atunci bătălii între trupe de luptători palestinieni și forțele de securitate din orașele din sudul Israelului.

Mohammad Deif: „Cea mai onorabilă istorie începe”

Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, a anunțat începerea operațiunii împotriva Israelului într-o emisiune, îndemnând palestinienii de pretutindeni să iasă din locuințe și să lupte cu toate mijloacele pe care le au la dispoziție.

„Aceasta este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei ocupații de pe Pământ. Dacă aveți o armă, scoateți-o. Acesta este momentul să o folosiți – ieșiți cu camioane, mașini, topoare. Astăzi, cea mai bună și mai onorabilă istorie începe”, a declarat comandantul Hamas, Mohammad Deif, anunțând lansarea a 5 mii de rachete.

Peste 100 de persoane au suferit răni, în urma rachetelor lansate de gruparea islamistă Hamas. O femeie și-a pierdut viața, potrivit serviciilor de urgență. Mai multe echipaje de ambulanță au fost dislocate în zonele din jurul Fâșiei Gaza.

Ce imagini a publicat presa străină

Armata israeliană a informat că forțele sale operează pe teritoriul Fâșia Gaza, însă nu a oferit mai multe detalii. O serie de teroriști s-au infiltrat în teritoriul israelian, au transmis reprezentanții armatei, sfătuind locuitorii din zonă să rămână în locuințe.

Presa israeliană a transmis că bărbați înarmați au deschis focul asupra trecătorilor în orașul Sderot, din sudul Israelului, iar imaginile care circulă pe rețelele sociale par să arate confruntări pe străzile orașului, precum și oameni înarmați în jeep-uri care cutreieră peisajul rural.

Presa palestiniană a raportat, de asemenea, că un număr de israelieni au fost luați în captivitate de luptători, iar presa Hamas a vehiculat imagini video care ar arăta un aparent tanc israelian distrus.

Israel a declarat „stare de alertă de război”, iar ministrul Apărării, , Yoav Gallant, a transmis rezerviștilor să fie pregătiți să intervină, dacă este necesar.

Parteneri
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, reacție dură după ce Eurovision-ul a fost câștigat de non-binar-ul Nemo! „E o cerșeală de voturi”
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Fenomenul care poate arunca omenirea în era pre-digitală. Efectele pot fi devastatoare
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
O MARE COMPANIE a luat decizia finală. Vrea să vină și SĂ BAGE BANI în România
Capital.ro
Schimbare importantă pentru transportul din Capitală! Anunţul STB
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Se MODIFICĂ CNP-UL! Anunț bombă al MAI privind actele de IDENTITATE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro