21 aug. 2023 | 21:16

Avertismentul care te cutremură: angajații din birouri își pot pierde locurile de muncă, din cauza inteligenței artificiale

ACTUALITATE
Avertismentul care te cutremură: angajații din birouri își pot pierde locurile de muncă, din cauza inteligenței artificiale

Odată cu evoluția fulgerătoare a inteligenței artificiale s-au înmulțit temerile legate de faptul că într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat am risca să rămânem fără locuri de muncă, din cauza tehnologiei avansate care ne-ar putea înlocui în activitatea noastră profesională.

Temerile sunt și nu sunt întemeiate, în sensul în care specialiștii ne spun că toate locurile de muncă vor fi afectate de evoluția inteligenței artificiale, care-și va croi loc peste tot, însă nu în toate domeniile se va repeta același scenariu.

Cu alte cuvinte, nu toți angajații trebuie să-și închipuie acum că nu vor mai avea serviciu din cauza inteligenței artificiale, însă e cert că unii vor fi cu adevărat afectați și chiar vor ajunge-n situația de a se reprofila pe piața muncii, în timp ce alții se vor adapta din mers la noutate și vor trece mult mai ușor peste provocările pe care le vor întâmpina.

Afectate vor fi mai ales femeile. Explicațiile specialiștilor în muncă

Cu adevărat interesant în acest sens este un avertisment recent lansat de Organizația Internațională a Muncii. Instituția transmite că este puțin probabil ca inteligența artificială să distrugă majoritatea locurilor de muncă, dar lucrătorii de birou sunt în pericol.

Practic, ne explică specialiștii în muncă, unele sarcini ce vor putea fi preluate de tehnologia avansată vor intra în fișa postului inteligenței artificiale, despre care ni se spune că nu va prelua în totalitate locurile de muncă ale majorității oamenilor, ci doar se va ocupa de așa-zisa automatizare.

În mod normal, ar trebui să înțelegem din acest lucru că inteligența artificială ne va fi de folos la jobul nostru și ne va ajuta să economisim timp și energie, pe care nu le vom mai risipi pe sarcini inutile, ci le vom putea direcționa în scopuri mai nobile și mai creative.

Totuși, experții țin să-i avertizeze pe angajații care muncesc acum din birouri. Organizația crede că munca de birou va fi probabil cea mai afectată, iar multe femei ar putea să aibă de suferit de pe urma acestui aspect, din simplul motiv că aici vorbim despre o suprareprezentare în muncă a femeilor.

Desigur, experții doar conturează scenarii și vorbesc despre posibilități. Rămâne de văzut cum se va materializa evoluția tech în câmpul muncii, cât de mult va performa aceasta, ce va fi capabilă să facă și mai ales cât de bine ne vom adapta ei, fiecare dintre noi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele