19 iul. 2023 | 09:36

Apple și Amazon, amendă uriașă: cum ”au călcat pe bec” giganții

ACTUALITATE
Apple și Amazon, amendă uriașă: cum ”au călcat pe bec” giganții

Spania a amendat Amazon și Apple cu un total de 194,1 milioane de euro pentru încălcări antitrust.

Potrivit Reuters, sancțiunile se referă la o înțelegere încheiată de companii în 2018, care a făcut din Amazon un dealer autorizat Apple, dar includea și presupuse clauze anticoncurențiale.

„Cele două companii au restricționat fără justificare numărul vânzătorilor de produse Apple pe site-ul Amazon din Spania”, a declarat recent autoritatea antitrust din Spania, Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).

Amenzile primite de Apple și Amazon, în această țară

CNMC a amendat Apple cu 143,6 milioane de euro și Amazon cu 50,5 milioane de euro pentru rolul lor în presupusa conspirație de fixare a prețurilor, pe baza unor contracte semnate în data de 31 octombrie 2018.

Agenția a declarat că mai bine de 90% dintre furnizorii existenți care vând produse Apple pe Amazon au fost blocați după tranzacție.

În plus, Amazon ar fi restricționat comercianții cu amănuntul care nu sunt spanioli, din Uniunea Europeană, să ajungă la clienții spanioli.

De asemenea, se presupune că retailerul online a diminuat publicitatea permisă de la concurenții Apple în rezultatele căutării consumatorilor pentru dispozitivele aferente.

Potrivit CNMC, rezultatul a dus la prețuri online mai mari pentru dispozitivele Apple listate și vândute în Spania. Amazon și Apple au negat că acordul ar fi afectat consumatorii.

„Respingem sugestia făcută de CNMC conform căreia Amazon beneficiază de excluderea vânzătorilor de pe piața sa, deoarece modelul nostru de afaceri depinde tocmai de succesul companiilor care vând prin Amazon”, a declarat un reprezentant Amazon pentru presă.

În mod similar, Apple a susținut că înțelegerea se referă la limitarea vânzărilor contrafăcute, adăugând că anterior a cheltuit mulți bani pe sute de mii de notificări de a elimina produsele.

Companiile au la dispoziție două luni pentru a contesta decizia organului de supraveghere antitrust. Purtătorii de cuvânt ai ambelor firme au declarat pentru Reuters că intenționează să facă întocmai asta.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele