10 iun. 2023 | 08:25

Apple crește nivelul de securitate pe dispozitivele sale: ce este Optic ID

ACTUALITATE
Apple crește nivelul de securitate pe dispozitivele sale: ce este Optic ID

Cea mai mare dezvăluire a WWDC 2023 au fost căștile Vision Pro.

Dar un sistem în special care s-a remarcat cu adevărat a fost Optic ID, care folosește multitudinea de senzori de la bord pentru a crea un sistem complet nou de autentificare biometrică, cu ochii în centrul acestuia.

Optic ID se bazează pe faptul că, la fel ca amprentele digitale, irisul fiecărei persoane oferă un model distinct de identificare biometrică care poate fi folosit ca metodă sigură pentru verificarea personalității. Accentul se pune în mod clar pe comoditate aici. De îndată ce porți căștile Vision Pro, matricea de senzori optici orientați spre interior luminează irisul și deblochează dispozitivul după ce îl potrivești corespunzător.

Deloc surprinzător, Apple acordă tratament de securitate Optic ID ca Face ID, stocând toate datele de recunoaștere optică într-o enclavă sigură protejată de straturi de criptare, astfel încât să nu poată fi modificate. În plus, poate fi apelat doar la nivel hardware și nu părăsește niciodată căștile Vision Pro la niciun nivel.

Cu protocoalele de securitate gestionate, Apple urmărește din nou confortul pe care utilizatorii de iPhone îl obțin cu autentificarea bazată pe Face ID. Așadar, fie că este vorba de verificarea unei tranzacții Apple Pay sau de autentificare la un serviciu online, Optic ID se dorește să fie următoarea evoluție a identificării biometrice pentru hardware și software Apple, după ce a folosit amprentele digitale pentru Touch ID și harta facială 3D pentru Face ID.

Ochii devin identitate în experiența Apple

Nu cu mult timp în urmă, Apple a introdus un sistem care permitea utilizatorilor să controleze dacă o aplicație putea urmări activitatea, care este în esență o urmă a activității web pe care o lași cu atingeri sau clicuri de mouse pe un computer. În același sens, Apple tratează privirea utilizatorilor Vision Pro ca pe o amprentă digitală. Dar de această dată, Apple va bloca definitiv orice terță parte să știe ce parte sau element din ochii utilizatorilor explorau ecranul.

Terții vor putea reduce mișcarea numai după ce utilizatorii fac clic pe un element de pe ecran. Apple face acest lucru izolând intrarea și observarea ochilor pentru a separa procesele de fundal. În plus, indiferent de aplicația pe care o rulezi, aceștia nu vor avea acces la împrejurimile tale capturate de camerele externe.

Sistemul Optic ID pare personalizat pentru Passkeys, un sistem de conectare fără parolă care acceptă deja Face ID și Touch ID pentru autentificare. Cu toate acestea, Apple nu a confirmat în mod explicit dacă Optic ID va fi integrat cu sistemul Passkeys atunci când setul cu cască Vision Pro va ajunge pe rafturi.

Setul cu cască costă 3.499 USD și va fi disponibil la începutul anului viitor, în speranța de a lansa o nouă tendință de calcul care se bazează pe experiența captivantă oferită de AR și VR.