27 iul. 2023 | 17:25

Apare un nou rival pentru Google Maps: când va fi lansată aplicația celor de la Amazon, Meta și Microsoft

ACTUALITATE
Apare un nou rival pentru Google Maps: când va fi lansată aplicația celor de la Amazon, Meta și Microsoft

Setul de date de hărți al lui Overture ar putea ajuta orice producător de aplicații să obțină locații precise.

Fundația Overture Maps, un grup fondat de Amazon, Meta, Microsoft și TomTom, a lansat un set de date deschis inițial care va ajuta dezvoltatorii să creeze aplicații de cartografiere și alte instrumente bazate pe locație. Setul „alfa” include informații din întreaga lume pentru peste 59 de milioane de locuri, 780 de milioane de clădiri unice, date rutiere din OpenStreetMap și granițe.

Straturile de hărți sunt împachetate într-un format de hartă Overture lansat recent, care este menit să fie standardizat și interoperabil între platforme. Grupul partajează în principal datele în această etapă pentru a obține feedback public, mai degrabă decât pentru a sprijini produse complete.

O aplicație utilă

Fundația a fost înființată în decembrie anul trecut de o serie de companii care includ firme geospațiale și de cartografiere, pe lângă giganții tehnologici. Deși datele deschise ale hărților nu sunt un concept nou, Overture consideră că efortul colectiv este necesar pentru a furniza informații precise și actualizate, care nu mai sunt practice pentru nicio organizație. În mod ideal, un nou venit nu va trebui să-și facă griji cu privire la furnizarea de instrucțiuni învechite sau incomplete.

Overture se grăbește să avertizeze că mai este mult de lucru înainte ca materialul său să fie cu adevărat gata. Versiunile viitoare vor include mai multe date deschise, o interoperabilitate mai mare și utilizarea unui sistem stabil de identificare care îi va ajuta pe creatorii de hărți să adauge în mod constant conținut.

Este posibil să nu vedeți aplicații care se bazează mult (dacă deloc) pe setul de date alfa, dar servește ca punct de plecare care oferă creatorilor de aplicații o idee despre ceea ce este posibil.

Google a dominat din istorie piața aplicațiilor de navigație mobilă, Google Maps și Waze pretinzând împreună o majoritate clară de utilizare în ultimii ani. Între timp, Apple Maps tinde să primească aproape toată cota rămasă.

Nu prea este loc pentru contestatori și, în mod normal, au nevoie de resurse masive doar pentru a fi competitivi. Datele deschise ale lui Overture ar putea face mult mai ușoară producerea de alternative viabile, chiar dacă este puțin probabil ca acestea să anuleze Apple sau Google în curând.