18 sept. 2023 | 08:00

Angajări masive la stat, peste 5.500 de posturi disponibile. Așa te faci bugetar în 2023 cu un salariu generos

ACTUALITATE
Angajări masive la stat, peste 5.500 de posturi disponibile. Așa te faci bugetar în 2023 cu un salariu generos

În România anului 2023, nu de puține ori, s-a adus în discuție înghețarea angajărilor la stat. Au existat angajamente clare în acest sens din partea mai multor instituții, începând cu Guvernul.

Realitatea din teren este însă cu totul alta, iar posturile disponibile de bugetari au explodat în acest an, vara abia încheiată fiind apogeul, cu aproximativ 5700 de oportunități de angajare, conform analizei eJobs. Cele mai multe dintre ele, 3036 la număr, au fost publicate online în iunie. În iulie fost adăugate 826 de joburi pe platformă, iar în august, valoarea a sărit brusc la 1800 de posturi vacante. În același interval de timp, în sectorul privat, au fost disponibil aproximativ 100.000 de poziții noi.

Locurile de muncă la stat, o mină de aur

„Începem să vedem, de la o lună la alta, fluctuații în ceea ce privește angajările de la stat, în condițiile în care acesta era un sector destul de liniar. Ce rămâne neschimbată, în schimb, este nevoia de candidați aproape exclusiv din zona funcțiilor de execuție, de care este nevoie în special pentru instituțiile locale. Din cele 5.700 de joburi postate, 390 reprezintă funcții de conducere, iar restul sunt funcții de execuție”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Cel mai mare angajator al acestei veri au fost instituțiile locale și cele județene. Conform Economedia.ro, urmează primăriile, unitățile militare, consiliile județene și Guvernul. În funcție de distribuția geografică, cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (1.200 de poziții deschise), urmate de Cluj (cu 381 de poziții), Constanța (251), Timiș (221), Brașov (202) și Iași (200). În direcția opusă se află județe precum Mehedinți, Olt, Sălaj ori Satu Mare. Peste 70% dintre posturile de bugetari ajunse online sunt cu normă întreagă și doar 1500 sunt sezoniere sau pe bază de proiect. 

„De altfel, acestea sunt doar câteva exemple, însă privind lucrurile la scară largă, cu excepția Capitalei și județelor mari, precum Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Iași, pentru candidați este destul de complicat să își găsească un job la stat pentru că numărul de posturi vacante este în fiecare lună foarte mic. În iulie, spre exemplu, au fost județe care nu au avut nici 10 locuri de muncă nou postate. În aceste condiții, tot mediul privat, cu sectoare lui mari, precum retailul, serviciile sau transporturile, rămâne prima opțiune pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Și pentru că recrutează la volume mari, și pentru că au o acoperire națională care include și județele și orașele mai mici”, detaliază Bogdan Badea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele