16 ian. 2023 | 14:19

ANAF, pretext de fraudă pe internet, prin emailuri și SMS-uri: cum previi un dezastru, care sunt semnele ca să nu pierzi bani

ACTUALITATE
ANAF, pretext de fraudă pe internet, prin emailuri și SMS-uri: cum previi un dezastru, care sunt semnele ca să nu pierzi bani

ANAF avertizează să fim atenți la e-mail-urile sau SMS-urile primite în perioada următoare, care pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

“Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili sa fim mai putin vigilenti online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscal”, a scris ANAF pe pagina sa oficială de Facebook.

Tot ANAF menționează că, în anii precedenți, a observat tentative de phishing sau de răspândire de malware prin link-uri sau documente atașate, transmise prin mail-uri sau SMS-uri nesolicitate. În respectivele mesaje, atacatorii încearcau să impersoneze autoritatea fiscală a statului.

“Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câtva verificări de securitate esențiale”, transmite ANAF.

ANAF ne sfătuiește cum să ne menținem în siguranță pe internet

Conform ANAF, scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită. Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori.

Agenția Națională de Administrare Fiscală ne sfătuiește să evităm accesarea de link-uri/documente atașate din surse necunoscute sau dubioase și să le scanăm cu o soluție de securitate.

Deci, trebuie să verifici întotdeauna sursa reală a mesajului, să eviți furnizarea de date sensibile, mai ales dacă îți sunt cerute explicit online, să fii atent la corectitudinea textului din mesaj.

Dacă touși ai căzut în capcană, ANAF recomandă să iei imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont. Dacă ai suferit pagube materiale, va trebui să depui o plângere la Poliția Română. Totodată, trebuie să notifici Directoratul la 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.