22 mai 2023 | 09:05

A fost regina Charlotte a Marii Britanii de culoare? Ce știm, de fapt

ACTUALITATE
A fost regina Charlotte a Marii Britanii de culoare? Ce știm, de fapt

Ceea ce știm este că Sophia Charlotte din Mecklenburg-Strelitz a fost o imigrantă care s-a opus sclaviei.

Queen Charlotte: A Bridgerton Story a început recent să fie difuzat pe Netflix și spune o poveste fictivă bazată pe o persoană reală despre care unii cred că ar fi fost prima regină de culoare a Angliei. Există multe dezbateri în jurul ascendenței reginei, unele teorii afirmând că aceasta era descendentă directă a unei familii de culoare a casei regale portugheze, în timp ce alții spun că legătura este prea îndepărtată pentru a fi semnificativă.

Explicația culorii pielii reginei

Viitorul monarh a sosit în Anglia la vârsta de 17 ani pentru a deveni soția lui George al III-lea – mai bine cunoscut de unii ca regele „nebun”. Dintr-un mic ducat din nordul Germaniei din Sfântul Imperiu Roman, ea s-a născut și a crescut la Untere Schloss (Castelul de Jos) din Mirow și mai târziu a fost considerată o potrivire excelentă pentru George, în vârstă de 22 de ani, necăsătorit.

Istoricul Mario de Valdes y Cocom a fost una dintre vocile principale în dezbatere, susținând că portretele regale pictate ale Reginei Charlotte descriu trăsături africane care au fost remarcate de numeroși contemporani, scrie Stuart Jeffries pentru The Guardian. El a înțeles că regina, deși a crescut în Germania, descindea dintr-o ramură de culoare a familiei regale portugheze, legată de nobila Margarita de Castro e Souza din secolul al XV-lea.

Un portret, în special, a ieșit în evidență în mijlocul dezbaterii, realizat de pictorul scoțian Allan Ramsay în 1762, înfățișând-o pe regina Charlotte în robele ei de încoronare. Părerea lui Valdes este că pictorii din acest timp ar fi șters trăsături care se aflau în afara idealului eurocentric de frumusețe și că Ramsay ar fi putut fi o excepție rară în a o înfățișa pe regină așa cum era, mai degrabă decât cum ar fi preferat alții să o vadă. În plus, tot felul de preparate toxice au fost folosite de-a lungul istoriei pentru a modifica chipul femeilor, astfel încât acestea să se îmbine mai bine cu moda vremii.

„Artiștii din acea perioadă erau de așteptat să minimizeze sau chiar să ștergă trăsăturile nedorite de pe fața unui subiect. Dar Sir Allan Ramsay a fost artistul responsabil pentru majoritatea picturilor reginei, iar reprezentările sale despre ea au fost cele mai multe categoric africane dintre toate portretele ei”.

Ramsay, la fel ca Regina Charlotte, a făcut campanie pentru abolirea sclaviei și, prin urmare, ar fi de înțeles că refuzul său de a șterge trăsăturile africane ale reginei a fost un act de sfidare împotriva rasismului. Cu toate acestea, validitatea interpretării lui Valdes este în sine dezbătută, deoarece alți istorici de artă nu sunt capabili să vadă strămoșii de culoare reflectați în trăsăturile ei.