Zi importantă la Moscova. Vladimir Putin, discurs de Ziua Victoriei. Pe cer a apărut litera Z, simbolul războiului dus în Ucraina

Zi importantă la Moscova. Vladimir Putin, discurs de Ziua Victoriei. Pe cer a apărut litera Z, simbolul războiului dus în Ucraina

Luni, 9 mai, Moscova va găzdui Parada Victoriei, la care vor participa aproape 10.000 de soldați și ofițeri, dar și peste 200 de tancuri și avioane. Ceremonia din acest an va fi deschisă de coloane de militari care vor defila de-a lungul Pieței Roșii și toboșari, urmați de Steagul Victoriei, Steagul de stat al Rusiei și Steagul Forțelor Armate Ruse. Publicul va putea vedea și trei grupe ale unei companii de gardă de onoare, îmbrăcate în uniforma celor trei ramuri ale Forțelor Armate RF – Forțele Terestre, Forțele Aerospațiale și Marina.

Cum va arăta Parada Victoriei de la Moscova

De asemenea, vor trece coloane din 35 de formațiuni și universități militare, atât Ministerul Apărării, cât și FSB, Ministerul Situațiilor de Urgență și Garda Rusă. Nu vor lipsi de la paradă coloanele Suvorov, Nakhimov, femeile soldat, trupele de cazaci și Divizia 2 Gărzi Taman Motorized Rifle, Divizia 4 Tancuri și brigăzile Diviziei de pușcași a 27-a de gardă. În schimb, la evenimentul din 2022 nu participă niciun lider străin.

După parada pedestră, echipamentul militar va pleca spre Piața Roșie. Procesiunea va fi deschisă de tancul sovietic T-34-85, devenit simbolul victoriei în Marele Război Patriotic, urmat de vehicule blindate Typhoon, tancuri T-72B3M, T-90M și T-14 Armata, Tornado-G MLRS, sisteme de rachete Iskander-M, tunuri autopropulsate Msta-S.

Defilări în Piața Roșie din capitala Rusiei

În Piața Roșie vor apărea două coloane de trupe de apărare aeriană (Buk-M3, Tor-M2 și S-400). Iar echipamentele de aterizare vor fi reprezentate de vehicule BMD 4M și BTR-MDM. Tabloul militar va fi completat de tancurile robotizate Uran-9 pe tractoare cu roți Ural și sistemele de rachete strategice Yars. La final, partea de la sol a paradei va fi  închisă de cele mai recente vehicule blindate Boomerang.

Opt MiG-29 vor forma pe cer litera Z

Dacă vremea în Moscova permite, parada aeriană va fi deschisă de cel mai mare elicopter Mi-26 din lume, însoțit de Mi-24 de luptă și grupuri de elicoptere de luptă Ka-52, Mi-28n și Mi-8. Apoi vor apărea pe cerul Moscovei avioane. Primul care va zbura este Il-76MD, urmat de tancul Il-78, însoțit de două avioane de vânătoare MiG-29. După aceea, urmează IL-80, care va „acoperi” și MiG-urile. O caracteristică specială a ceremoniei aeriene a paradei va fi un grup de opt MiG-29 care va forma pe cer litera Z, simbolul războiului din Ucraina, anunță presa rusă.

Politologul militar Valeri Volkov consideră că o sarcină separată a paradei va fi „dorința de a sublinia legătura specială dintre victoria din 9 mai 1945 și evenimentele de astăzi din Ucraina”.

Vezi mai jos discursul lui Vladimir Putin:

Citește și: