06 mai 2022 | 19:53

Putin va trimite un avertisment „apocaliptic” Occidentului la parada de pe 9 mai din Rusia

ULTIMA ORĂ
Putin va trimite un avertisment

Președintele Vladimir Putin va trimite un avertisment „apocaliptic” Occidentului atunci când va conduce luni festivitățile de marcare a 77 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, arătând vasta putere de foc a Rusiei în timp ce forțele sale luptă în Ucraina.

Mesajul lui Putin de 9 mai, Ziua Victoriei

Sfidător în fața izolării profunde a Occidentului de când a ordonat invazia Ucrainei, Putin va vorbi în Piața Roșie în fața unei parade de trupe, tancuri, rachete și rachete balistice intercontinentale.

Un survol deasupra Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de luptă supersonice, bombardiere strategice Tu-160 și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă „apocaliptic” Il-80, care ar transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, a declarat Ministerul Apărării.

În acest scenariu, Il-80 este conceput pentru a deveni centrul de comandă itinerant al președintelui rus. Acesta este plin de tehnologie, dar detaliile specifice sunt secrete de stat rusești, scrie Reuters.

Liderul de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când naziștii lui Adolf Hitler au invadat-o în 1941.

„Încercarea de a liniști agresorul în ajunul Marelui Război Patriotic s-a dovedit a fi o greșeală care a costat scump poporul nostru”, a declarat Putin pe 24 februarie, când a anunțat ceea ce a numit o operațiune militară specială în Ucraina.

„Nu vom face o astfel de greșeală a doua oară, nu avem dreptul”.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă de acolo de persecuțiile naziștilor și pentru a se apăra de ceea ce el numește amenințarea americană la adresa Rusiei reprezentată de extinderea NATO. Ucraina și Occidentul resping afirmația de fascism ca fiind un nonsens și spun că Putin duce un război de agresiune neprovocat.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, mai mult decât orice altă țară, iar Putin s-a revoltat în ultimii ani împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi încercări ale Occidentului de a revizui istoria războiului pentru a minimiza victoria sovietică.

Alături de înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al rușilor, deși ambele invazii catastrofale dinspre vest au lăsat Rusia profund sensibilă în privința granițelor sale.

Invazia Rusiei a ucis mii de oameni și a strămutat aproape 10 milioane de persoane. De asemenea, a lăsat Rusia în ghearele unor sancțiuni occidentale dure și a stârnit temeri legate de o confruntare mai amplă între Rusia și Statele Unite – de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii.