Zi crucială pentru Elena Udrea. ÎCCJ amână decizia în procesul pentru anularea pedepselor din dosarul „Gala Bute”

Zi crucială pentru Elena Udrea. ÎCCJ amână decizia în procesul pentru anularea pedepselor din dosarul „Gala Bute”

Zi decisivă pentru Elena Udrea. Luni, la ora 13:00, încep dezbaterile la Înalta Curte de Casație și Justiție în ceea ce priveşte ultima cale extraordinară de atac depusă de fostul ministru în dosarul „Gala Bute”. Politiciana cere achitarea folosind această cale extraordinară de atac, recursul în casaţie.

Momente grele pentru Elena Udrea

Update 0ra 15.26. Judecătorii ÎCCJ au amânat pronunţarea în dosarul „Gala Bute” la data de 22 iunie 2022. Curtea Supremă va dezbate, miercuri, cererile avocaților Elenei Udrea și ai lui Rudel Obreja de sesizare a Curții de Justiției a Uniunii Europene și de liberare a acestora până la răspunsul CJUE.

Update ora 12.10. Ofițerii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au adus-o, luni, pe Elena Udrea cu duba la ÎCCJ, unde au loc dezbateri privind calea extraordinară de atac împotriva deciziei definitive de condamnare din dosarul „Gala Bute”.

Știrea inițială: Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ va decide soarta Elenei Udrea. La ultimul termen, aceasta nu a fost prezentă, fiind în arest în Bulgaria şi nu a dorit să fie prezentă nici prin videoconferinţă, invocând probleme de sănătate. Ulterior, fosta blondă de la Cotroceni s-a răzgândit, spunând că doreşte să dea declaraţii în dosar.

Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării a stat în închisoarea din Bulgaria 64 de zile, apoi a fost extradat în România. Udrea se află acum în penitenciarul de femei Târgşor. Duminică, 19 iunie, avocatul lui Udrea i-a făcut o vizită, unde au pus la punct ultimele detalii pentru recursul la Înalta Curte.

Acuzații grave din închisoare

Reamintim că Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Cu o zi înainte de începerea dezbaterilor la ÎCCJ, fostul ministru a publicat un mesaj pe rețelele sociale referitor la procesul său, în care face acuzații grave.

„Cine se teme de rejudecarea Galei Bute?

Am citit motivarea halucinantei Decizii a ICCJ prin care DOAR MIE, dintre toate cazurile similare, mi s-a respins dreptul a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute, și sunt uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestației mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din țară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanță din România, Înalta Curte de Casație și Justiție, și, chiar de către niște judecători pe care eu îi consider dintre cei profesioniști!

Dau doar două exemple din motivare:

1) Cei 4 au considerat că 6 ani nu sunt de ajuns să se rejudece apelul în Gala Bute, invocând astfel riscul de prescripție despre care vorbește decizia CJUE din decembrie 2021. Apelul inițial a fost judecat în 8 luni!!! Tot procesul a durat 3 ani, cu tot cu urmărirea penală. Cum să spui că nu ți-ar ajunge 6 ani să rejudeci apelul? Apoi, timpul necesar judecarii este în mana judecătorilor, ei pot decide cât de repede se judecă un dosar și ar putea rejudeca un apel și în 6 luni, și în 3 luni.

2) Au spus că există riscul ca, după atâta timp, martorii să nu își mai amintească faptele! Pai legea prevede prescripție de 15 ani, chiar și de 20 de ani la abuzul în serviciu! Asta înseamnă că legea are în vedere faptul că un proces poate dura atât, fără probleme de administrare de probe. Teoria judecătorilor este buna să fie predată celor care vor ca prescripția să nu existe, eventual! Dar nu funcționează în contextul legii existente și nu a fost un argument care să îi oprească pe acești judecători să redeschidă toate celelalte dosare care acum se rejudecă. Mai degrabă cred că temerea lor este că, nemaifiind amenințați cu arestarea astăzi, cei trei denunțători din dosar, Nastasia, Lungu, Topoliceanu, ar putea să își retragă denunțurile mincinoase.

Toate motivarea poate fi rezumată așa: Nu vrem să aplicăm legea în cazul lui Udrea, pentru că, dacă este rejudecată, este posibil să ne scape! Da, așa este! Dacă dosarul Gala Bute este rejudecat de către judecători independenți, singura soluție posibilă este ACHITAREA MEA! (…).”, a relatat Elena Udrea în mediul online.

După condamnarea sa, autoritățile au încercat să o găsească la domiciliu, dar politiciana fugise deja. Pe numele Elenei Udrea a fost emis un mandat european de arestare, iar autoritățile au găsit-o în timp ce încerca să ajungă în Grecia.

Citește și: