Zeci de mii de „caiete” de notițe și „liste de cumpărături” antice, găsite în Egipt: arheologii se declară uimiți

Zeci de mii de „caiete” de notițe și „liste de cumpărături” antice, găsite în Egipt: arheologii se declară uimiți

Atunci când ne gândim la lumea antică din Egipt, ne gândim la ceva cu totul diferit, față de ceea ce știm și trăim noi, în zilele noastre. O ultimă descoperire demonstrează că, deși metodele lor erau puțin altele, scopul era același. Exact ca noi, oamenii din 2022, și egiptenii acelor vremuri păreau preocupați de activități asemănătoare.

Mai bine de 18.000 de „caiete” de notițe din ceramică, inscripționate, au fost descoperite în orașul egiptean Athribis. Printre acestea se află inclusiv liste de cumpărături și notițe scrise de studenții acelor timpuri. Acestea aparțin perioadei Egiptului Antic, de acum 2.000 de ani, au informat arheologii.

Fragmentele, acoperite în scris de scribi, negustori și elevi, au fost găsite în vechea așezare din Egipt, Athribis, la câteva zeci de kilometri de celebrul Luxor

Un număr mare de „caiete” inscripționate pe ceramică, au ca punct central sistemul de școlarizare, inclusiv liste cu lunile anului, numere, probleme de aritmetică și exerciții de gramatică. Ele au fost găsite în imediata apropiere a așezării Athribis, din Egipt, pe lângă Luxor, au mai informat cercetătorii.

Scrise pe cioburi de borcane sparte și alte vase, acestea erau mult mai ieftine și mai accesibile decât papirusul, în acea perioadă, și, prin urmare, erau folosite foarte des de toți locuitorii din Egipt care voiau să-și noteze… diverse.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi care lucrează în Athribis din 2003, scopul lor suprem fiind găsirea unui templu construit de Ptolemeu al XIII-lea, tatăl Cleopatrei. Cum templul a fost deschis publicului încă din acea perioadă, cercetătorii s-au mutat pentru a excava un sanctuar situat spre vest, de altfel, locul unde au fost găsite aceste „caiete”.

Descoperirea i-a ajutat pe arheologi să completeze un puzzle mai vechi. Ei pot acum să înțeleagă mai bine cum se desfășura o zi obișnuită pentru locuitorii din Egipt, în acea perioadă.

Aproximativ 80 la sută dintre cioburile de oală sunt scrise în demotic (scrierea administrativă comună, în perioadele ptolemeice și romane).

Citește și: