Vulcanul care a erupt după 38 de ani: ce se întâmplă în Hawaii, ce spun autoritățile

Vulcanul care a erupt după 38 de ani: ce se întâmplă în Hawaii, ce spun autoritățile

Vulcanul Mauna Loa a erupt, din nou, după 38 de ani. Este cel mai mare vulcan din lume care nu se află sub apă, iar evenimentul ar fi putut să prezinte riscuri majore pentru populație.

„În jurul orei 23:30, ora locală, duminică, 27 noiembrie 2022, vulcanul Mauna Loa de pe insula Hawaii a început să erupă”, a declarat Serviciul Geologic al Statelor Unite, într-o declarație.

Ce au spus autoritățile despre pericolul asupra populației care locuiește în zonă

Anunțul a fost actualizat câteva ore mai târziu, când erupția a migrat de la Moku‘āweoweo, în Zona Riftului de Nord-Est. De atunci, Serviciul Geologic al Statelor Unite a continuat monitorizarea, subliniind că fluxul de lavă din fisura confirmată nu ar pune, în realitate, în pericol nicio comunitate.

Totuși, există îngrijorări cu privire la vântul care ar putea aduce gaze nocive sau cenușă fină în locurile populare.

Cea mai recentă actualizare menționează mai multe straturi de lavă, cele mai multe dintre ele având câțiva metri înălțime. Cel mai înalt ar putea atinge 60 de metri înălțime.

Fluxurile de lavă din două fisuri superioare s-au deplasat spre bază. Aceste două fluxuri par să se fi oprit acum, deoarece nivelul de lavă din vulcan a scăzut în urma erupției. În prezent, există un flux de la o a treia fisură și s-ar putea deschide și mai multe, în curând, însă erupția continuă să fie limitată doar în partea de nord-est a vulcanului.

„Nu există lavă activă în caldera Moku’āweoweo și nu există lavă care erupe din Zona Riftului de Sud-Vest. Nu ne așteptăm la nicio activitate eruptivă în afara zonei Rift de Nord-Est. Nicio proprietate nu este în pericol în prezent. Există un penaj de gaz vizibil și fluxurile de lavă, penele fiind aruncate în principal spre nord-vest”, a scris Serviciul Geologic al Statelor Unite, într-un comunicat.

Mauna Loa se află la 4.170 de metri deasupra nivelului mării, însă luând în calcul înălțimea sa totală, calculată de pe fundul oceanului, este mai înalt decât Muntele Everest.