Volodimir Zelenski se plânge de UE: ”A invita Ucraina într-o comunitate e ca și când nu ai primi loc la masă deși ești invitat”

Volodimir Zelenski se plânge de UE: ”A invita Ucraina într-o comunitate e ca și când nu ai primi loc la masă deși ești invitat”

Volodimir Zelenski începe să își piardă speranța cu privire la aderarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Președintele de la Kiev spune că ucrainenii nu pot să traiască zilnic într-o incertitudine permanentă.

Președintele Ucrainei, mesaj către Uniunea Europeană. Ce spune Volodimir Zelenski

„Ucraina este o ţară europeană de drept, care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun„, a declarat președintele ucrainean, la o conferință cu niște studenți din Paris.

Liderul de la Kiev bate obrazul statelor din Uniunea Europeană spune că nu se poate ca Ucraina să fie acceptată în UE şi în acelaşi timp să nu fie inclusă în blocul comunitar.

„Nu putem sta într-o incertitudine continuă. Ar fi ca într-un cuplu, care trăieşte împreună de ani de zile, iar unul îi promite celuilalt că se vor căsători. Toate acestea nu sunt decât o promisiune şi intervine incertitudinea”, a adăugat Zelenski.

Zelenski e ferm convins că dacă Ucraina se afla în NATO înainte de invazia din 24 februarie, în acest moment nu ar fi existat niciun război.

„A fost o greşeală că NATO nu a făcut loc Ucrainei mai devreme. Ucraina îşi va recupera ceea ce îi aparţine, teritoriul său. Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei într-un mod foarte concret, iar noi am ripostat. Cu fiecare nouă Bucea, cu fiecare nou Mariupol şi cu fiecare nouă atrocitate scade voinţa şi posibilitatea de a negocia şi de a ajunge la o soluţie pe cale diplomatică”, a spus el.

Volodimir Zelenski a cerut, totodată, măsuri preventive pentru Moscova, în speranța ca rușii să nu utilizeze armele lor nucleare şi a subliniat că valul de ucraineni care s-au refugiat în restul Europei este temporar.

Un procent covârșitor al ucrainienilor fugiți de frica războiului ar dori să se întoarcă în casă.

„Sunt persoane plecate temporar. UE nu ar trebui să se teamă de un mare val de imigraţie permanentă”, a mai spus Zelenski.

Citește și: