Rusia vrea să anexeze regiunea Herson, spun oficialii ucraineni

Rusia vrea să anexeze regiunea Herson, spun oficialii ucraineni

Oficialii ruși care dețin controlul asupra regiunii Herson spun că vor să ceară anexarea zonei la Rusia, spun surse pentru agenția RIA Novosti.

Regiunea Herson ar putea să facă parte din Rusia. Planul pe care îl au liderii de la Kremlin

”Va exista un decret pe baza apelului liderilor din regiunea Herson la adresa preşedintelui Rusiei şi o solicitare de a include regiunea în cadrul unei provincii cu drepturi depline a Federaţiei Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul şefului administraţiei civile şi militare din Herson, impusă de Rusia.

Acesta nu ia în calcul un referendum privind crearea unei republici populare după încercările autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, recunoscute de Rusia drept state independente cu câteva zile înainte de declanşarea invaziei asupra Ucrainei.

Oficialul rus declarase cu zeci de zile în urmă că regiunea Herson, care e sub controlul total al rușilor, va începe să folosească rubla şi a exclus posibilitatea ca regiunea să mai revină vreodată sub controlul Ucrainei.

Statele Unite aveau informații despre mișcarea Rusiei de a anexa regiunea

De altfel, informații cu privire la anexarea acestei regiuni la Rusia au venit și de la Statele Unite, care spuneau în urmă cu o săptămână că regiunile separatiste din estul Ucrainei vor încerca să fie anexate la jumătatea acestei luni.

„Informațiile arată că Kremlinul plănuește să fabrice referendumuri pentru alipirea la Rusia, cândva la mijlocul lunii mai și că au un plan similar și pentru regiunea Herson. Rusia răpește cetățeni și oficiali locali din zone pe care le-au ocupat în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu grupuri loiale Moscovei.

Mai recent, au apărut informații că ocupanții ruși au tăiat internetul și accesul la telefonie în aceste regiuni pentru a opri transmiterea de informație””, a spus ambasadorul Michael Carpenter.

Pe de altă parte, oficialii SUA spun că trupele de la Kremlin ar răpi directori de școli, jurnaliști, activiști locali și oficiali municipali. La jumătatea lunii martie, Iuriy Sobolevskyi, șeful adjunct al Consiliului Municipal, transmisese într-un mesaj pe contul oficial de Facebook, că membrii organismului „au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson face parte din Ucraina”, cu un număr de 44 de voturi.

Citește și:
Etichete: