Volodimir Zelenski, premiat pentru lupta în război: „Nu sunt un simbol, Ucraina este“

Volodimir Zelenski, premiat pentru lupta în război: „Nu sunt un simbol, Ucraina este“

Volodimir Zelenski a fost premiat în lupta pentru libertate în Europa cu „Axel Springer“. Între cei care au primit această distincție înaintea sa se numără Mark Zuckerberg şi Elon Musk. „Nu sunt un simbol. Cred că Ucraina este un simbol“, a declarat șeful statului. Ce a spus Mathias Dopfner, CEO-ul Axel Springer, afli în rândurile de mai jos.

Volodimir Zelenski, premiat pentru lupta în război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski va primi premiul „Axel Springer“, pentru rolul în „lupta pentru libertate în Europa“.

Prin „dedicaţia sa neobosită şi altruistă“, șeful ucrainean „nu numai că a devenit personalitatea de frunte a rezistenţei aprige a concetăţenilor săi, ci şi un far al luptei pentru libertate în Europa“, se arată într-un comunicat al companiei.

Premiul vine ca o recunoaștere a meritelor sale în „lupta pentru libertate“, a anunţat miercuri gigantul media german. Astfel, Volodimir Zelenski va fi recompensat pentru rolul său cu Premiul Axel Springer 2022.

Această distincție a mai fost oferită și fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, fondatorului Amazon, Jeff Bezos, precum şi lui Elon Musk, fondatorul Tesla şi SpaceX. În 2021, premiul le-a revenit lui Ugur Şahin şi Özlem Türeci de la BioNTech.

„În timp ce alţii ar fi fugit, guvernând soarta patriei lor din exil, Zelenski, tatăl a doi copii, rămâne acolo unde poporul său suferă şi luptă“, a declarat CEO-ul Axel Springer, Mathias Dopfner.

Citește și: Tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski. Cine a încercat să îl elimine pe liderul ucrainean

„Nu sunt un simbol, Ucraina este“

Volodimir Zelenski devine, astfel, cel de-al șaptelea beneficiar al acestui premiu, care nu este însoţit de bani.

Într-un interviu acordat CNN, Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a descris situația țării sale ca fiind „foarte gravă“, subliniind că are nevoie de ajutor în aceste zile cumplite pentru poporul său.

„Este foarte grav… nu sunt într-un film“, a declarat Zelenski, fost actor de comedie, pentru CNN.

„Nu sunt un simbol, cred că Ucraina este un simbol… Ucraina este inima Europei, iar acum cred că Europa vede că Ucraina este ceva special pentru această lume. De aceea, lumea nu poate pierde acest ceva special“, a adăugat el.

Totodată, Zelenski l-a îndemnat pe omologul american, Joe Biden, să transmită un mesaj puternic și „util“ despre invazia Rusiei în Ucraina.

„Toată lumea trebuie să înceteze lupta și să se întoarcă la acel punct de unde a început acum cinci, șase zile“, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a adăugat următoarele: „Cred că există lucruri principale pe care le poți face. Dacă și cealaltă parte le face, înseamnă că și ei sunt pregătiți pentru pace. Dacă (nu sunt) pregătiți, înseamnă că doar pierzi timpul“.

Întrebat cu privire la negocieriele Ucraina-Rusia, și anume dacă acestea reprezintă sau nu o simplă pierdere de timp, acesta a spus: „Vom vedea“.

Citește și: