13 mai 2022 | 20:11

Volodimir Zelenski îl acuză pe Macron că încearcă să îi salveze imaginea lui Putin: ”O face în zadar”

ULTIMA ORĂ
Volodimir Zelenski îl acuză pe Macron că încearcă să îi salveze imaginea lui Putin: ”O face în zadar”

Volodimir Zelenski spune că încercările lui Emmanuel Macron pentru a opri războiul din Ucraina sunt ”în zadar”. Președintele francez spunea că pentru a pune capăt acestei confruntări, pacea trebuie stabilită în așa fel încât Rusi să nu iasă umilită.

Președintele Ucrainei, mesaj pentru Emmanuel Macron. Ce săgeți aruncă Zelenski către Franța

”Nu trebuie căutată o portiţă de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar. Ştiu că el voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar n-a obţinut. Până când Rusia va vrea să înţeleagă că are nevoie (de sfârşitul războiului), ea nu va căuta nicio ieşire”, şi-a exprimt regretul Zelenski, joi seara, la postul italian de televiziune RAI1.

La începutul acestei săptămâni, președintele Franței a declarat că pentru a se încheia coșmarul din Ucraina, trebuie ca procesele pentru pace să nu umilească Rusia.

”Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice (Rusiei) acum”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev spune că această manifestație de a-i permite lui Vladimir Putin ”să-şi salveze imaginea” ”nu este foarte corect”, în timp ce ruşii încearcă, în continuare, să cucerească sudul şi estul Ucrainei.

”Vremea şederii la aceeaşi masă cu Rusia s-a terminat. Acest lucru nu mai este posibil”, a zis Zelenski.

”Preşedintele Republicii nu a discutat niciodată nimic cu Vladimir Putin fără acordul preşedntelui Zelenski. El a spus întotdeauna că ucrainenii sunt cei care decid conţinutul negocierilor lor cu ruşii”, a fost reacția lui Macron.

De altfel, Macron spune că dorește un nou tip de „comunitate politică europeană” care să permită țărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei și Marii Britanii, să se alăture „nucleului de valori europene”. Acesta reiterează că dorința Kievul de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt.

„Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre. Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”, a spus Macron.