Volodimir Zelenski, discuție cu Papa Francisc. Ce subiecte au atins cei doi

Volodimir Zelenski, discuție cu Papa Francisc. Ce subiecte au atins cei doi

Papa Francisc a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a mulțumit Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale constante în timp ce națiunea suportă o agresiune continuă.

Papa Francisc și Volodimir Zelenski, convorbire telefonică

O conversație telefonică între Papa Francisc și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut loc vineri, 12 august, la aproape șase luni de la începerea războiului din Ucraina.

Conversația lor a avut loc în cadrul solidarității exprimate adesea de Papa cu întregul popor ucrainean.

Președintele Zelenski a dat el însuși vestea într-un tweet. Cei doi bărbați au vorbit despre ororile pe care le suferă poporul ucrainean de la invadarea Rusiei, la 24 februarie, iar președintele și-a exprimat recunoștința față de Papa pentru rugăciunile sale.

„Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali mondiali care ar trebui să transmită lumii adevărul despre actele de oroare comise de agresor în Ucraina”, a scris președintele.

La scurt timp după aceea, într-un tweet separat, ambasadorul ucrainean pe lângă Sfântul Scaun, Andrii Iuraș, a reiterat știrea despre conversația telefonică, adăugând că „statul și societatea ucraineană vor fi bucuroase să îl întâmpine pe Sfântul Părinte”, exprimându-și speranța unei vizite a Papei Francisc la Kiev.

Nu este prima convorbire între cei doi

Papa și președintele au mai vorbit de două ori prin telefon și videoconferință.

Vorbind în fața Parlamentului italian la 22 martie, președintele Zelenski a vorbit despre conversația sa cu Papa Francisc, adăugând că Papa a spus „cuvinte foarte importante”.

Anterior, la 26 februarie, la două zile după invazia Rusiei, cei doi bărbați au vorbit la telefon.

În timpul acelei conversații, Papa Francisc i-a exprimat președintelui „cea mai profundă tristețe pentru evenimentele tragice care au loc în țară”.

La scurt timp după aceea, președintele Zelenski a declarat: „I-am mulțumit Papei pentru că s-a rugat pentru pace în Ucraina și pentru un armistițiu. Poporul ucrainean simte sprijinul spiritual al Sanctității Sale”.

În numeroase ocazii de la începutul conflictului, gândurile Papei s-au îndreptat către poporul ucrainean.

La cea mai recentă audiență generală, la 10 august, Papa Francisc a deplâns suferința continuă a poporului ucrainean, „care încă suferă din cauza acestui război crud”.

De asemenea, și-a exprimat un gând special pentru „numeroșii migranți care sosesc continuu”.

De-a lungul acestor luni, Papa a făcut un apel continuu ca lumea să nu uite războiul din Ucraina și nici să nu obosească să îi primească pe cei care sunt nevoiți să își părăsească casele în căutarea păcii.