Kremlinul afirmă că Rusia este un furnizor de gaze de încredere și dă vina pe Europa pentru probleme

Kremlinul afirmă că Rusia este un furnizor de gaze de încredere și dă vina pe Europa pentru probleme

Kremlinul a declarat joi că toate dificultățile legate de aprovizionarea Europei cu gaze naturale rusești au fost cauzate de restricțiile occidentale, după ce o conductă majoră de gaze a fost repornită la o capacitate mai mică decât cea normală în urma unor lucrări de întreținere.

Probleme cu gazul, cauzate de Europa

Rusia a reluat joi, la începutul zilei, pomparea gazelor naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, după o întrerupere de 10 zile, atenuând temerile Europei privind aprovizionarea imediată pe timp de iarnă, după ce președintele Vladimir Putin avertizase că fluxurile ar putea fi reduse și mai mult sau oprite. citeste mai departe

Fluxurile de joi au revenit la o capacitate de 40%, au arătat cifrele Nord Stream. Gigantul energetic rus Gazprom (GAZP.MM) a întrerupt luna trecută fluxurile prin gazoduct, spunând că o turbină de pompare nu a fost returnată din Canada, unde a fost trimisă pentru întreținere.

Canada, care inițial reținuse turbina din cauza sancțiunilor impuse Moscovei din cauza Ucrainei, a decis să returneze echipamentul, întreținut de Siemens Energy (ENR1n.DE), înapoi în Rusia.

Rusia, o parte indispensabilă a securității energetice europene

În cadrul unei convorbiri cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne „o parte foarte importantă și indispensabilă a securității energetice europene”.

Pe fondul îngrijorărilor din Europa că Rusia ar putea restricționa și mai mult livrările de gaze către continent, Peskov s-a referit la comentariile anterioare ale lui Putin potrivit cărora Gazprom și-a îndeplinit întotdeauna obligațiile față de clienți și va continua să facă acest lucru.

El a respins acuzațiile unor politicieni occidentali, inclusiv ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cărora Rusia se folosește de livrările de energie pentru a „șantaja” Europa.