Vladimir Putin, luat peste picior, la prima vizită în afară Rusiei de la începutul războiului

Vladimir Putin, luat peste picior, la prima vizită în afară Rusiei de la începutul războiului

Președintele rus Vladimir Putin și patru aliați au fost ironizați pentru că s-au întâlnit la o masă supradimensionată în Turkmenistan, la o zi după ce liderii G7 s-au întâlnit la o masă de dimensiuni medii în Germania.

Vladimir Putin, ironizat pentru că a stat la o masă enormă cu aliații săi

Putin s-a întâlnit miercuri cu președintele turkmen Serdar Berdimuhamedov, cu președintele azer Ilham Aliyev, cu președintele azer Ilham Aliyev, cu președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev și cu președintele iranian Sayyid Ebrahim Raisi, în cadrul celei de-a șasea iterații a summitului caspic, desfășurat în capitala turkmenă Ashgabat. 

Liderii, inclusiv președintele Joe Biden, au încheiat marți, în Bavaria, summitul anual al G7, găzduit de cancelarul german Olaf Scholz.

Fotografii de la summitul caspic au circulat rapid pe internet, mulți ironizând masa foarte mare a reuniunii, în comparație cu masa mai mică folosită la recentul summit G7. 

De asemenea, Putin a fost ironizat pentru că s-a întâlnit cu lideri străini și membri ai propriului guvern la o masă neobișnuit de mare la Moscova, la începutul acestui an.

„Deasupra – summitul G7. 9 persoane la masă. Mai jos – summitul caspic (Putin participă). 5 persoane la masă”, a scris miercuri pe Twitter Anton Gerashchenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, alături de un colaj care prezintă cele două summituri.

„Jocul de masă al lui Putin a revenit la summitul caspic care are loc în Turkmenistan”, a scris pe Twitter scriitorul Kabir Taneja. „Și acesta este… ei bine… uriaș!”.

„Sunt 5 lideri mondiali care participă astăzi la summitul caspic de la Ashgabat”, a scris pe Twitter Luke Coffey, senior fellow la think tank-ul conservator Hudson Institute. 

„Prima fotografie: Summitul G7 (nouă persoane la masă) A doua fotografie: Summitul caspic (patru persoane și un Putin la masă)”, a scris pe Twitter avocatul ucrainean pentru drepturile omului Oleksandra Matviichuk. „Cum credeți că pot mesele lui Putin să devină și mai lungi? #StandWithUkraine”

Apariția lui Putin la Ashgabat a marcat prima sa călătorie în afara Rusiei de la invazia țării în Ucraina, care a început la 24 februarie. Președintele rus și aliații săi au discutat miercuri despre angajamentele de a ține armatele străine departe de regiunea Mării Caspice, potrivit Associated Press.