27 iun. 2022 | 13:10

Summit G7. Ironia lui Boris Johnson despre Vladimir Putin face înconjurul lumii. Ce a putut spune de față cu liderii mondiali

ULTIMA ORĂ
Summit G7. Ironia lui Boris Johnson despre Vladimir Putin face înconjurul lumii. Ce a putut spune de față cu liderii mondiali

Liderii G7 s-au întâlnit în Germania, pentru a discuta o serie de probleme, de la inflație la asigurarea aprovizionării cu energie în timpul războiului din Ucraina. În timpul summit-ului, premierul britanic Boris Johnson a făcut o glumă destul de neașteptată despre liderul rus Vladimir Putin. Remarca lui face înconjurul lumii.

Summit G7 în Germania. Boris Johnson l-a ironizat pe Putin

„Trebuie să le arătăm pectoralii”, le-a spus prim-ministrul Marii Britanii colegilor săi lideri G7, sugerându-le să se dezbrace. „Toți trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin”, a glumit Boris Johnson. Liderul canadian Justin Trudeau a fost de acord: „Trebuie să facem echitație la pieptul gol”.

Ironia lor s-ar putea să fie o batjocoră la adresa președintelui Rusiei, cunoscut pentru înclinația sa de a apărea cu bustul gol în cascadorii publicitare. Însă, liderul de la Kremlin și-a trimis mesajul mai devreme către G7, bombardând cu 14 rachete de croazieră clădirile rezidențiale și alte ținte din capitala Ucrainei, Kiev.

„Din ce în ce mai multă barbarie”, a reacționat președintele american Joe Biden, întrebat despre atacurile rușilor.

Războiul din Ucraina: liderii lumii rămân uniți și nu vor ceda în fața Rusiei

Pe măsură ce războiul se apropie de luna a cincea, liderii G7 știu că trebuie să fie mai uniți ca niciodată: „Mesajul este că suntem uniți”, i-a spus cancelarul german Olaf Scholz lui Biden. Boris Johnson și Emmanuel Macron s-au străduit să arate că se descurcă, în ciuda opiniilor diferite.

Cu două luni în urmă, războiul părea să se îndrepte în favoarea Ucrainei, posibil să se încheie până la sfârșitul anului. Acum, Rusia este pe punctul de a câștiga toată regiunea Donbas. Estimările Occidentului despre durata conflictului au fost date peste cap. Asta înseamnă că cele mai puternice țări ale lumii trebuie să se pregătească pentru o bătălie prelungită și să dea dovadă de unitate durabilă.

Conflictul de lungă durată are consecințe grave

Provocarea cu care se confruntă este conducerea slabă din punct de vedere politic, notează Sky News. Johnson și Biden sunt nepopulari, iar Emmanuel Macron a pierdut controlul asupra parlamentului francez. Cu cât invazia durează mai mult, cu atât sunt mai mari șansele unei divizări. Și cu atât sunt mai mari consecințele războiului. Cresc prețurile alimentelor și carburanților, inflația și recesiunea. O victimă a conflictului ar putea fi deja eforturile G7 de a aborda schimbările climatice.

Summitul G7 are loc în stațiunea Schloss Elmau, la poalele lui Zugspitze, cel mai înalt munte din Germania. Tot aici a avut loc întâlnirea liderilor celor șapte mari puteri în 2015. Și atunci, agresiunea rusă împotriva Ucrainei a dominat agenda discuțiilor, la un an după invazia Crimeei.