Vladimir Putin cheamă voluntari la lupta împotriva forțelor ucrainene. Ce mesaj a transmis liderul de la Kremlin

Vladimir Putin cheamă voluntari la lupta împotriva forțelor ucrainene. Ce mesaj a transmis liderul de la Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat astăzi că dorește să permită voluntarilor să lupte împotriva forțelor ucrainene și a aprobat predarea sistemelor de rachete occidentale capturate luptătorilor rebeli susținuți de Rusia. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a propus predarea sistemelor antitanc de fabricație americană, precum Javelin și Stinger, luptătorilor din regiunile rebele Luhansk și Donețk.

Vladimir Putin cheamă voluntari la lupta împotriva forțelor ucrainene

Vorbind la o reuniune a consiliului de securitate rus, Putin și-a exprimat sprijinul pentru o astfel de idee. El a mai spus că ar trebui să li se permită, celor care doresc, să se ofere voluntari pentru a lupta cu forțele susținute de ruși.

Şoigu a susţinut că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari care sunt gata să vină să lupte cu forţele susţinute de Rusia.

„Nu există niciun oraș sigur aici”

O parlamentară ucraineană, Inna Sovsun, a postat pe Twitter, spunând că grevele din zone noi din această dimineață arată că nu există orașe „sigure” în Ucraina. Mai devreme, ea a vorbit cu BBC, descriind situația de pe teren.

„Cu greu am dormit mai mult de trei ore în timpul zilei în ultimele două săptămâni. Bineînțeles că suntem îngroziți pentru viața copiilor noștri, dar nu putem face mare lucru. Nu ne putem preda, nu îi putem lăsa să preia controlul. Nu avem de ales decât să luptăm și să ne continuăm lupta, oricât de terifiant ar fi.”

Sovsun spune că nu crede că sancțiunile impuse de Occident sunt suficiente pentru a opri invazia lui Putin.

„Rog lumea să intervină, vă rog, nu-i lăsați să ne omoare pe toți și să distrugă întreaga țară, nu am făcut nimic pentru a merita asta. Lumea trebuie să realizeze că nu se va opri.”

Mai mulți civili uciși decât soldați, spune șeful apărării ucrainei. Forțele ruse au ucis mai mulți civili ucraineni decât soldați în cele două săptămâni de la începutul invaziei, spune ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

„Vreau ca acest lucru să fie auzit nu numai la Kiev, ci în toată lumea”, spune el.

Comentariile sale vin în vreme ce forțele ruse par să-și extindă asaltul asupra țării, lansând atacuri asupra orașelor din părți opuse ale țării.

Citește și: