31 mart. 2022 | 11:02

Vladimir Putin ar fi fost dezinformat de consilierii săi privind slabele performanțe ale armatei ruse în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin ar fi fost dezinformat de consilierii săi privind slabele performanțe ale armatei ruse în Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, a primit informații eronate de la consilierii săi în ceea ce privește desfășurarea războiului în Ucraina, întrucât aceștia se tem să-i dezvăluie pierderile economice și militare suferite de țara pe care o conduce, a declarat miercuri un înalt responsabil american. „Putin nu ştia nici măcar că armata sa recruta şi pierdea recruţi în Ucraina“, a declarat el. Mai multe detalii, în continuare.

Vladimir Putin, dezinformat de consilieri cu privire la invazia din Ucraina

Oficiali americani susțin că liderul rus, Vladimir Putin, este dezinformat de consilierii săi cu privire la „operațiunea militară specială“ dusă de Rusia în Ucraina, de teama ca acesta să nu afle pierderile militare și economice pe care le-a suferit țara.

„Putin nu ştia nici măcar că armata sa recruta şi pierdea recruţi în Ucraina, ceea ce demonstrează o ruptură clară în fluxul de informaţii fiabile care îi parvin preşedintelui rus“, a indicat responsabilul american sub protecția anonimatului, asigurând că se bazează în aceste afirmaţii pe informaţii americane declasificate.

„După părerea noastră, Putin este indus în eroare de consilierii săi asupra slabelor performanţe ale armatei ruse şi asupra severităţii impactului sancţiunilor asupra economiei ruse, pentru că cei mai înalţi consilieri ai săi se tem să-i spună adevărul“, a continuat el.

Totodată, înaltul responsabil american a dezvăluit că, de altfel, există „o tensiune constantă între Putin şi Ministerul Apărării“.

„Avem informaţii potrivit cărora Putin a avut impresia că a fost indus în eroare de armata rusă“, fapt care l-a determinat pe președintele rus să nu mai aibă încredere în comandamentul militar, a afirmat el.

Citește și: Președintele Turciei îi cere lui Vladimir Putin să găsească o „ieșire onorabilă“ din războiul pe care îl duce în Ucraina

Kremlinul nu a comentat informațiile

Kremlinul nu a comentat aceste afirmații până în prezent și nici Ambasada Rusiei la Washington.

Reamintim că, de la începutul invaziei în Ucraina, pe 24 februarie, armata rusă s-a ciocnit pe numeroase fronturi cu rezistența tenace a trupelor ucrainene, care au recâştigat poziţii în jurul Kievului, în nordul ţării.

De asemenea, unitățile ruse care au suferit pierderi grele în timpul luptelor din Ucraina s-au întors în Rusia și Belarus pentru a se reaproviziona și reorganiza, a anunțat Ministerul Apărării al Marii Britanii.

„O astfel de activitate pune o presiune suplimentară asupra logisticii deja tensionate a Rusiei şi demonstrează dificultăţile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităţilor sale în zonele avansate din Ucraina“, a comunicat Ministerul britanic al Apărării.

Ce pierderi a suferit Rusia până acum 

A trecut mai bine de o lună de la începutul războiului în Ucraina, iar pierderile sunt mari de ambele părți. Rusia ar fi pierdut în jur de 17.000 de de soldați (uciși, răniți, capturați), potrivit unui bilanț publicat de Statul Major al Armatei Ucrainei.

De asemenea, invadatorii ruși au înregistrat pierderi serioase la capitolul logistică:

  • Tancuri – 586;
  • Blindate de luptă – 1.694;
  • Sisteme de artilerie – 302;
  • Avioane – 123;
  • Elicoptere -127;
  • Echipamente și mașini – 1.150;
  • Vapoare/bărci – 7;
  • Drone – 66.