Vladimir Putin acuză Ucraina că „întârzie negocierile de pace”, într-o discuție cu cancelarul german. Ce i-a spus lui Olaf Scholz

Vladimir Putin acuză Ucraina că „întârzie negocierile de pace”, într-o discuție cu cancelarul german. Ce i-a spus lui Olaf Scholz

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri cancelarului german Olaf Scholz, în timpul unui apel telefonic, că Kievul încearcă să oprească discuțiile de pace cu Rusia, dar că Moscova este încă dornică să continue negocierile. „S-a remarcat că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, propunând propuneri din ce în ce mai nerealiste”, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

Vladimir Putin acuză Ucraina că „întârzie negocierile de pace”

„Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue să caute o soluție în conformitate cu abordările sale principiale bine-cunoscute”.

Oficialii occidentali au declarat joi că Ucraina și Rusia iau în serios negocierile de pace, dar că rămâne un mare decalaj între cele două părți.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că apelul lui Putin cu Scholz a fost dur, dar de afaceri, a declarat reporterilor, în cadrul unei conferințe, că delegația rusă „își demonstrează disponibilitatea de a lucra mult mai repede decât se face acum”.

„Din păcate, delegația ucraineană nu este pregătită să accelereze ritmul negocierilor. Dar procesul (de negociere) continuă totuși”.

Moscova a declarat anterior că este aproape de a ajunge la o formulă care să mențină Ucraina neutră, una dintre cerințele sale cheie. Ucraina a spus că este dispusă să negocieze, dar nu se va preda și nu va accepta ultimatumurile rusești. Își menține poziția conform căreia își păstrează suveranitatea asupra zonelor ocupate de Rusia și de forțele susținute de Rusia din 2014.

Putin și Scholz au avut o discuţie „dificilă”

În timpul apelului lor de o oră, Scholz și-a repetat apelul pentru „încetarea focului cât mai repede posibil”, precum și „îmbunătățirea situației umanitare și progrese în căutarea unei soluții diplomatice”, potrivit unui tweet postat de purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit. vineri.

Este a treia oară când Scholz și Putin vorbesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Ultima conversație a avut loc alături de președintele francez Emmanuel Macron pe 12 martie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor, într-un apel, că cei doi lideri au avut o discuţie „dificilă, dar de afaceri”. „Conversația, desigur, cu greu poate fi numită prietenoasă. Aceasta a fost o conversație grea”, a spus el.

„Dar, cu toate acestea, este nevoie de astfel de contacte, schimb de informații, discuții pe subiecte sensibile legate de operațiunea specială”.

Rusia a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au făcut o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă forțele.

Citește și: