Vladimir Putin a fost tratat pentru cancer în aprilie, arată un raport al serviciilor de informații americane

Vladimir Putin a fost tratat pentru cancer în aprilie, arată un raport al serviciilor de informații americane

Sănătatea lui Vladimir Putin este subiect de discuții intense în cadrul Administrației Biden, după ce serviciile de informații au analizat din nou comportamentul liderului rus. Un nou raport, înaintat la sfârșitul lunii mai președintelui american Joe Biden, arată că președintele Rusiei ar fi fost supus, în aprilie, unui tratament pentru cancer avansat.

Sănătatea lui Putin, în centrul atenției

Zvonurile despre problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin par a fi confirmate de serviciile secrete americane. Cel mai recent raport, predat recent președintelui Joe Biden, spune că liderul de la Kremlin ar fi fost supus, în aprilie, unui tratament pentru cancer avansat, au declarat, pentru Newsweek, trei lideri ai serviciilor de informații care au citit documentele.

Ce susțin serviciile de informații americane

Raportul mai confirmă că a fost plănuită, în martie, o tentativă de asasinat asupra lui Putin. Oficialii de rang înalt, care reprezintă trei agenții separate de informații, sunt îngrijorați de faptul că șeful de stat rus este din ce în ce mai paranoic în privința controlului asupra puterii, facând imprevizibilă evoluția situației din Ucraina

„Controlul lui Putin este puternic, dar nu mai este absolut”, susține unul dintre ofițerii superiori de informații cu acces direct la rapoarte. „Frământările din interiorul Kremlinului nu au fost niciodată mai intense în timpul domniei sale, toată lumea simte că sfârșitul este aproape”, a completat expertul american.

Toți cei trei oficiali – unul de la biroul directorului de informații naționale, al doilea – ofițer superior pensionat al Forțelor Aeriene și cel de-al treilea de la Agenția de Informații pentru Apărare – avertizează că izolarea lui Vladimir Putin face mai dificilă sarcina serviciilor de informații americane de a evalua cu precizie statutul și sănătatea președintelui rus.

O imagine a bărbăției

Călăria și hocheiul practicate de Putin au fost imaginea masculinității și a vitalității. Președintele Rusiei este considerat un bărbat îngrijit, imagine folosită adesea de propagandiștii de la Kremlin pentru a-l pune pe liderul rus în contrast cu omologii săi americani. Apoi a urmat masa foarte lungă pe care Putin a folosit-o la Kremlin pentru întâlnirile sale importante, devenită un simbol al paranoiei.

Una dintre ultimele întâlniri cu un lider străin a fost cea cu președintele Franței, Emmanuel Macron, din 7 februarie, cu doar două săptămâni înainte de invazia Ucrainei, marcată de mesa foarte lungă. Pentru comunitatea de informații a fost motiv suficient pentru a măsura declinul liderului rus.

Apariții care au sporit speculațiile despre afecțiunile lui Putin

După care a fost întâlnirea lui Vladimir Putin, din 21 aprilie, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, de data aceasta la o masă mică. Mulți s-au concentrat asupra lui Șoigu, dat dispărut mult timp de pe scena publică. Problema reală era Putin, care strângea masa cu mâna dreaptă.

Următoarea apariție a sa, din 9 mai, de la „Ziua Victoriei”, a sporit speculațiile. Serviciile de informații americane au fost de acord că situația lui Putin era mai gravă decât se credea anterior, epuizarea lui fizică fiind similară cu cea a Rusiei.

Citește și: