Viorica Dăncilă și Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul 10 august. Anunțul făcut de procurorul general

Viorica Dăncilă și Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul 10 august. Anunțul făcut de procurorul general

Fostul premier Viorica Dăncilă și fostul ministru al Internelor, Carmen Dan, ar putea fi audiate în dosarul violențelor din 10 august 2018. Anunțul a fost făcut de procurorul general al Romniei, Gabriela Scutea. Aceasta a declarat pentru Euronews România că după plângeri formulate împotriva fostei șefe MAI, Carmen Dan, a fostului premier, Viorica Dăncilă, și împotriva liderilor unor partide de la guvernare, nu va fi exclusă o audiere a acestora.

Carmen Dan și Viorica Dăncilă ar putea da explicații în fața legii

Procurorul general al României a mai spus că au fost identificați 20 de noi suspecți, jandarmi cu funcție de execuție. Aceștia sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, adică au folosit violența în mod nejustificat.

„În cauză, unul dintre suspecții față de care s-au formulat acuzații încă din 2019 este un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne.

În privința acestuia, se reține infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, raportat la contribuția pe care a avut-o pe lângă comandantul misiunii, respectiv șeful Jandarmeriei Municipiului București.

În acest moment, nu excludem posibilitatea ca pe baza probelor care se vor mai administra în continuare să se poată stabili și alte tipuri de implicare ale unor responsabili din administrația centrală și locală, raportat la șirul dispozițiilor și ordinelor care au fost date în seara de 10 august 2018, pentru dispersarea manifestanților existenți în Piața Victoriei”, a explicat Gabriela Scutea.

Persoanele lovite de jandarmi ar putea să trebuiască să îi identifice

„Această posibilitate deja s-a materializat. Persoanele vătămate care au fost lovite de către jandarmi, în împrejurări afară din mulțime, acestea au spus că solicită identificarea persoanei care le-a agresat.

După ce s-a reușit această identificare, practic, lor li s-a luat o nouă declarație, în sensul de a li se stabili poziția, în legătură cu exercitarea acțiunii civile, de a stabili dacă au mai apărut elemente noi în privința urmărilor medicale care li s-au produs și pentru exercitarea deplină a dreptului la apărare, având în vedere dreptul de a depune probe în cadrul procedurii.

Nu excludem faptul că în raport de avansarea cu administrarea unor probe anumite persoane care au fost deja audiate, fie de procurorii militari, fie în perioada în care cauza s-a aflat la DIICOT să fie reaudiate.”, a precizat Gabriela Scutea.

Plângeri pe numele persoanelor politice

„Există niște limite în ceea ce privește comunicarea noastră publică. Rezultă, în mod clar, din poziții adoptate din ONG-urile care i-au susținut pe protestatari, cât și a unor perosoane individuale că au formulat plângeri împotriva fostului ministru de Interne, împotriva fostului prim-ministru al României, împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, în perioada respectivă, împotriva prefectului Municipiului București și apoi mai există și alte persoane cu funcții de o imporanță mai redusă”, a menționat procurorul general al României.

Aceste plângeri vor fi urmate de audieri sau reaudieri.

Au fost efectuate anumite audieri în momentul în care cauza s-a aflat la DIICOT, dar nu suntem în momentul în care să fie persoane suspectate pentru infracțiunile care sunt reținute autorilor principali cei trei conducători din Jandarmeria Română și secretarul de stat în MAI”, a spus aceasta.