Șefii Jandarmeriei, urmăriți penal, din nou, în dosarul 10 august. De ce sunt acuzați

Șefii Jandarmeriei, urmăriți penal, din nou, în dosarul 10 august. De ce sunt acuzați

Schimbare de situație pentru șefii Jandarmeriei care au ordonat violențele împotriva manifestanților din 10 august 2018. Aceștia au fost puși din nou sub urmărire penală, după ce ancheta în dosarul 10 august a fost reluată acum de către Secția Militară a Parchetului General, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, susținut de Comunitatea Declic, a obținut în instanță redeschiderea dosarului închis inițial de DIICOT.

Șefii Jandarmeriei, puși sub urmărire penală în dosarul 10 august

Astfel că foștii șefi ai Jandarmeriei, Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, au fost deja citați la Parchet și puși sub urmărire penală pentru intervenția ilegală și abuzivă din 10 august 2018, atunci când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați.

În acest sens, procurorii militari le-au adus la cunoștință oficial acuzațiile de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals și la uz de fals.

„La exact un an de la redeschiderea dosarului, vedem primii pași concreți făcuți în anchetă. Pe lângă punerea sub acuzare a celor care au coordonat violențele jandarmilor din 10 august, procurorii au început și audierile martorilor.

Ancheta aceasta trebuie să fie un semnal clar că justiția încă mai funcționează, dar și că Jandarmeria nu poate fi folosită ca un instrument de represalii supus politicului. Vinovații trebuie să răspundă. Sperăm doar ca cercetările să nu se împotmolească iar”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Precum și în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic.

„Este încurajatoare viziunea largă a procurorilor care anchetează dosarul 10 august în privința identificării făptașilor, întrucât implicarea extinsă a autorităților statului pe linie politică în acest caz este cât se poate de evidentă.

Singurul lucru care m-ar putea face mai încrezător în Justiția Română ar fi rezolvarea acestui caz banal într-un termen rezonabil, adică mai puțin de 32 de ani – ca să n-ajungem să-l punem pe același raft prăfuit pe care zace Dosarul Revoluției”, a declarat Ioan Crăciuneanu, protestatarul rănit de o grenadă fumigenă în picior în 10 august, care a obținut reluarea cercetărilor.

Mai mult de 60 de mii de cetățeni au semnat petiția Declic prin care cer o anchetă corectă în cazul violențelor exercitate de jandarmi împotriva protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, din 10 august 2018.