Proteste în Piața Victoriei, la 4 ani de la incidentele din 10 august

Proteste în Piața Victoriei, la 4 ani de la incidentele din 10 august

La 4 ani de la evenimentele violente de pe 10 august 2018, mai mulți oameni au ieșit să protesteze în Piața Victoriei, locul unde s-au înregistrat violențe din cauza manifestațiilor. Organizația Declic a anunțat un protest începând cu ora 18:00. Sloganul manifestației este „10 august – Nu uităm și nu iertăm”.

Protest la 4 ani de la violențele din Piața Victoriei

Comunitatea Declic cere o anchetă în cazul 10 august şi stabilirea vinovaților pentru violențele împotriva protestatarilor pașnici.

Organizatorii au spus că vor aduce în Piaţa Victoriei şi elefantul roz, care va fi gazat, într-un gest simbolic.

”24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

Ca să marcheze 4 ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenți miercuri, 10 august, în Piața Victoriei, de la ora 18:00, alături de alte organizații civice, la protestul „10 august – Nu uităm și nu iertăm”.

Ce s-a întâmplat pe 10 august 2018

Pe 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei într-un protest față de acțiunile PSD asupra justiției.
Manifestația împotriva Guvernului Viorica Dăncilă s-a încheiat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă ale jandarmilor împotriva oamenilor care manifestau pașnic.
Peste 700 de plângeri penale au fost făcute la acel moment.

„Sunt patru ani de la protestul din 10 august, în care oameni nevinovaţi au căzut victime unor violenţe nejustificate. Vreau să dau garanţia şi să asigur că actuala coaliţie de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare şi că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violenţe.

Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziţia justiţiei tot ceea ce este necesar astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt.

Astfel, cei care sunt vinovaţi de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în faţa legii”, a spus Ciucă în debutul şedinţei de guvern.