Viktor Orban se dezlănțuie la adresa UE: „Bruxelles nu este șeful nostru”

Viktor Orban se dezlănțuie la adresa UE: „Bruxelles nu este șeful nostru”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis Uniunii Europene un mesaj dur. Potrivit oficialului de la Budapesta, „Bruxelles nu este șeful nostru”, afirmând că țara sa este independentă și suverană, iar deciziile se iau împreună. Reacția liderului ungar vine pe fondul criticilor lansate de blocul comunitar în urma discursului de la Băile Tușnad.

Viktor Orban a răbufnit la adresa oficialilor de la Bruxelles

„Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. Uniunea Europeană se află la Viena, Budapesta și Varșovia, Berlin și Madrid. Aceasta este o întrebare foarte importantă. Nu vreau să mă pun cu alți europeni, dar vreau să adaug propriile noastre opinii la decizia europeană comună. Acesta este motivul pentru care participăm la fiecare decizie, ne spunem mereu părerea. Și dacă apare o poziție cu care nu suntem de acord, o vom raporta. Bruxelles nu este șeful nostru. Suntem o națiune maghiară independentă, suverană. Luăm decizii împreună. Dacă nu sunt bune pentru noi, le spunem. Dacă nu sunt bune și le putem împiedica, decizia comună nu se va lua”, a relatat șeful Guvernului, dând de înțeles că UE nu înseamnă doar Bruxelles, ci fiecare stat membru.

Val de critici după discursul rasist și putinist

Mesajul lui Viktor Orban survine după ce fusese criticat pentru declarațiile făcute în România, la Băile Tușnad. Liderii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) au adoptat, vineri, 29 iulie, o declaraţie comună prin care condamnă afirmațiile considerate „rasiste” ale premierului Ungariei, subliniind că un astfel de discurs încalcă valorile UE.

Oficialul de la Budapesta a subliniat că Occidentul are nevoie de o nouă strategie pentru încheierea războiului din Ucraina și că poziția ruşilor trebuie luată în serios. Orban al Ungariei este de părere că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească invazia rusă.

Aflat în Transilvania, liderul naționalist (59 de ani) a respins viziunea unei societăți „multietnice”. „Nu vrem să fim o rasă mixtă”, amestecându-ne cu „non-europeni”, a spus Viktor Orban, înainte de a face o aluzie aparentă la camerele de gazare ale regimului nazist, stârnind reacții dure din partea comunității evreiești.