UDMR nu se dezice de Viktor Orban. Zeci de milioane de euro veniți de la Budapesta către partidul lui Kelemen Hunor

UDMR nu se dezice de Viktor Orban. Zeci de milioane de euro veniți de la Budapesta către partidul lui Kelemen Hunor

UDMR nu se poate dezice de Viktor Orban. Partidul lui Kelemen Hunor a refuzat să condamne declarațiile cu tentă rasistă făcute de premierul ungar, aflat într-o vizită în România.

De ce tace UDMR

În continuare, UDMR menține aceeași poziție neutră, deși președintele Klaus Iohannis și mai mulți lideri europeni au condamnat ferm declarațiile lui Viktor Orbán. 

Toate acestea pentru că UDMR vrea să aibă o imagine bună în Budapesta, iar relațiile din ultimii ani cu FIDSEZ, partidul guvernamental al lui Viktor Orbán, au devenit și mai apropiate.

UDMR încasează fonduri de stat, ca reprezentată a unei minorități, nu ca partid politic. Anul acesta, partidul va încasa 43 de milioane de lei, conform Legii bugetului de stat. Asta după ce anul trecut a încasat 32 de milioane de lei. 

Interesele partidului condus de Kelemen Hunor

Dacă UDMR lua bani ca partid politic, în funcție de rezultate, ar fi luat de trei ori mai puțin.

De altfel, UDMR primește aceeași bani ca USR, partid care la alegerile parlamentare a avut un rezultat aproape triplu față de partidul lui Kelemen Hunor. 

ONG-urile UDMR încasează de câțiva ani fonduri furnizate de Guvernul de la Budapesta. Principala resursă este Fondul Bethlen Gabor al guvernului ungar. 

Publicația Atlatszo Erdely investighează aspectul fondurilor de la Budapesta către comunitatea maghiară din Transilvania și fundațiile din jurul UDMR, scrie Adevărul.ro.

Conform datelor, anul trecut au fost date 91,5 milioane. Printre fundațiile beneficiare se află Fundația Communitas sau Fundația Eurotrans, condusă de șeful de cabinet al lui Kelemen Hunor.

Banii de la Budapesta au mers și la clubul Sepși OSK. Între timp, PNL și PSD vor convoca o ședință a liderilor Coaliției pentru a discuta despre subiectul legat de declarațiile lui Viktor Orbán.

Se pare că există nemulțumiri în coaliție, din cauza răspunsului evaziv dat de UDMR în această situație.