17 mart. 2022 | 10:06

Viktor Orban sare în ajutorul lui Zelenski. Ce decizie a luat Ungaria

ULTIMA ORĂ
Viktor Orban sare în ajutorul lui Zelenski. Ce decizie a luat Ungaria

Viktor Orbán a luat decizia de a trimite arme în Ucraina, iar acum există transporturi de arme prin Ungaria, vehicule maghiare participă la acest proces, după cum a declarat Péter Márki-Zay, candidatul opoziţiei la funcţia de prim-ministru al Ungariei, conform MTI.

Viktor Orban sare în ajutorul lui Zelenski

Péter Márki-Zay a vorbit despre acest lucru la postul public de ştiri M1, în cadrul emisiunii “Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului Radio Kossuth. Acesta a spus că, deşi “nişte instigatori” susţin că opoziţia este cea care ar trimite militari sau arme în Ucraina, crede că realitatea este complet diferită.

“Viktor Orbán este cel care trimite arme în Ucraina, şi acum există transporturi de arme prin Ungaria, vehicule maghiare participă la acest proces. În plus, Viktor Orbán i-a promis premierului britanic Boris Johnson că va oferi ajutor militar Ucrainei”, a spus Márki-Zay.

Conform lui Péter Márki-Zay, nu ne putem baza, în privinţa păcii, pe Viktor Orbán, care “de 12 ani vorbeşte numai despre război”, nefiind în stare să facă faţă epidemiei de coronavirus, ceea ce a costat vieţile a 44000 de maghiari.

Márki-Zay a mai mărturisit, tot în emisiunea de la Radio Kossuth, faptul că “noi suntem protejaţi doar de NATO şi UE”, și nu doar faţă de ameninţarea războiului, ci şi din punct de vedere economic, aşa că trebuie să fim membri loiali.

“În data de 3 aprilie (ziua alegerilor parlamentare din Ungaria) este nevoie de o schimbare de regim, este nevoie de oameni cinstiţi şi responsabili, Ungaria trebuie să adere la Parchetul European, iar atunci, Ungaria va primi de la UE “banii care acum ne-au fost refuzaţi”, a declarat politicianul de opoziţie.

În urmă cu ceva timp, Péter Márki-Zay a spus că Ungaria trebuie să implementeze deciziile comune ale NATO.

“Aşadar, dacă NATO decide să sprijine Ucraina cu arme, bineînţeles că şi noi vom fi de acord”, a mai notat acesta.

Ungaria se așteaptă săptămâna viitoare la un „val” de refugiați

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat că se așteaptă să vadă un „val mai mare de refugiați” săptămâna viitoare sosind în țară din Ucraina.

Vorbind într-un videoclip postat pe Facebook în timpul unei vizite la un punct de trecere din apropierea graniței Ungariei cu Ucraina și România, Orban a spus că mai mulți polițiști de frontieră vor fi postați acolo săptămâna viitoare pentru a face față fluxului crescut.

Până la 14 martie, aproximativ 263.888 de ucraineni trecuseră granița cu Ungaria, potrivit organului de pază al ONU pentru drepturile omului. Miercuri, un consilier al lui Orban a declarat presei maghiare că oficialii se așteptau să primească peste 900.000 de refugiați până la sfârșitul războiului.

Cu toate acestea, numărul refugiaților sosiți în Ungaria a scăzut considerabil în ultima săptămână.