09 dec. 2022 | 23:20

Viktor Orban nu își primește fondurile europene înapoi. Negocierile UE – Ungaria privind deblocarea ajutorului pentru Ucraina, eșuate

ULTIMA ORĂ
Viktor Orban nu își primește fondurile europene înapoi. Negocierile UE - Ungaria privind deblocarea ajutorului pentru Ucraina, eșuate

Uniunea Europeană a negociat vineri cu Ungaria pentru a debloca ajutoare de miliarde de euro în schimbul revocării de către Budapesta a veto-ului său privind extinderea unui împrumut comun pentru Ucraina și aderarea la o taxă minimă globală.

Comisia Europeană menține decizia privind tăierea de fonduri pentru Ungaria

Executivul UE a reiterat că recentele schimbări pentru îmbunătățirea garanțiilor anticorupție în Ungaria nu au rezolvat preocupările legate de starea democrației din țară și nici nu justifică acordarea unor fonduri în valoare de până la 13,3 miliarde de euro (14 miliarde de dolari).

Cu toate acestea, Comisia Europeană a lăsat deschisă posibilitatea ca celelalte 26 de state membre ale blocului comunitar să recompenseze Budapesta pentru ultimele sale măsuri de soluționare a preocupărilor de lungă durată atunci când vor lua o decizie finală.

Încercând să deblocheze accesul la acești bani, premierul Ungariei, Viktor Orban, se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări din cei 12 ani de guvernare, în condițiile în care inflația internă a urcat la 26% în această lună, iar economia este așteptată să încetinească puternic anul viitor.

UE a blocat fondurile din cauza îngrijorărilor legate de corupție și de independența judiciară redusă din Ungaria.

„Iau act de eforturile depuse până în prezent de Ungaria pentru a aborda mai multe dintre măsurile de remediere”, a scris comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-o scrisoare.

„Riscul global pentru bugetul Uniunii (Europene) rămâne neschimbat… acest lucru nu s-a schimbat în lumina ultimelor modificări legislative adoptate în Ungaria.”

Orban a băgat bani în asociații care îi consolidau puterea

Orban, aflat la putere din 2010, a cultivat legături strânse cu Moscova și a blocat în mod repetat sancțiunile UE împotriva Rusiei. Acesta s-a luptat cu partenerii UE în ceea ce privește libertățile media și academice, drepturile migranților și drepturile LGBT.

Organismele internaționale de supraveghere spun că Orban a canalizat de mult timp fonduri UE către asociații pentru a se consolida la putere. Orban spune că Ungaria nu este mai coruptă decât alte țări.

Sursele au declarat că țările UE ar putea să se uite la ultimele modificări juridice ale Ungariei pentru a aproba condiționat planul de cheltuieli pentru redresare națională al Budapestei în valoare de 5,8 miliarde de euro și pentru a reduce de la 7,5 miliarde de euro valoarea altor fonduri care urmează să fie înghețate.

Această discuție ar urma să aibă loc abia luni, au precizat sursele, adăugând că orice decizie privind fondurile pentru Ungaria va depinde și de deblocarea Bulgariei a planului de ajutor pentru Ucraina.