14 sept. 2022 | 15:08

UE ar putea să taie 70% din finanțarea pentru Ungaria. PNRR ar putea fi suspendat. Care este motivul

ULTIMA ORĂ
UE ar putea să taie 70% din finanțarea pentru Ungaria. PNRR ar putea fi suspendat. Care este motivul

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a propus suspendarea a aproximativ 70% din finanțarea UE prevăzută pentru Ungaria, potrivit unui document publicat în iulie de Comisia Europeană.

Ungaria rămâne fără PNRR și 70% din fondurile europene

Într-o notă adresată celorlalți comisari, Hahnl a afirmat că „suspendarea cu 70% a angajamentelor” programelor din bugetul UE pentru perioada 2021-27 sunt „proporționale” în cazul Ungariei, unde riscul pentru fondurile UE este „foarte semnificativ”.

Comisia a lansat în aprilie o investigație juridică în temeiul unei noi legi a UE care leagă plata fondurilor UE de statul de drept care supraveghează aceste subvenții.

În nota sa, Hahn citează „nereguli sistemice, deficiențe și deficiențe în procedurile de achiziții publice; rata ridicată a procedurilor de licitație unică și intensitatea scăzută a concurenței” în procedurile de achiziții publice din Ungaria, „detectarea, prevenirea și corectarea conflictelor de interese” și „limitări în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală eficientă a presupuselor activități infracționale”, în special a cazurilor de corupție la nivel înalt.

Comisarul pentru buget îi informează pe colegii comisari că, în răspunsul său, Ungaria „nu a prezentat informații întemeiate cu privire la preocupările identificate în ceea ce privește independența justiției” și a răspuns doar parțial la preocupări.

De la nota lui Hahn, Ungaria a prezentat la 21 august o „serie de măsuri de remediere”. Comisia are termen până la 21 septembrie pentru a decide dacă cele mai recente propuneri ale Budapestei sunt suficiente pentru a atenua îngrijorările sale.

Comisia poate recomanda suspendarea finanțării pentru Ungaria

În caz contrar, comisia, într-o măsură fără precedent, ar putea recomanda Consiliului de guverne al UE să suspende finanțarea acordată Ungariei.

Săptămâna trecută, ministrul ungar al justiției, Judit Varga, s-a întâlnit cu mai mulți comisari pentru a-i convinge că răspunsurile guvernului premierului Viktor Orbán sunt adecvate.

Ungaria intenționează să creeze o autoritate anticorupție care să supravegheze cheltuirea fondurilor UE, în încercarea de a debloca o altă tranșă de bani din fondul de redresare Covid-19.

„Orbán face propuneri care vor continua să îi asigure fonduri UE fără a pune cu adevărat capăt corupției sistematice a prietenilor și familiei sale”, a declarat eurodeputatul german Daniel Freund, membru al Grupului Verzilor, care a participat la crearea noului mecanism de stat de drept în 2020.

„Scopul trebuie să fie restabilirea democrației și a statului de drept în Ungaria”, a adăugat el.

Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile sale cu fonduri europene în perioada 2015-2019, potrivit Olaf, organismul antifraudă al blocului comunitar, cel mai mare dintre cele 27 de țări UE.

Deputații europeni sunt așteptați să adopte miercuri o rezoluție , spunând că Orbán a transformat țara într-un „regim hibrid de autocrație electorală”.

De asemenea, rezoluția solicită Comisiei să „ia măsuri imediate” în cazul Ungariei, în cadrul mecanismului care leagă fondurile UE de statul de drept.