Viktor Orban, felicitat de Vladimir Putin pentru victoria în alegeri. Ce i-a promis aliatului său

Viktor Orban, felicitat de Vladimir Putin pentru victoria în alegeri. Ce i-a promis aliatului său

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Viktor Orbán pentru victoria sa la alegerile parlamentare din Ungaria din 2022, scrie agenția de presă rusă TASS. Putin, care în prezent duce un război în Ucraina, a fost al doilea care l-a felicitat pe Orbán după Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta populist din Italia, Liga.

Viktor Orban, felicitat de Vladimir Putin pentru succesul înregistrat la alegerile parlamentare

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat speranța că, în ciuda „situației internaționale dificile”, parteneriatul dintre cele două țări va fi în concordanță cu interesele publicului maghiar și rus.

„Președintele Federației Ruse, V.V. Putin, i-a transmis prim-ministrului Ungariei Viktor Orban o telegramă de felicitare cu ocazia victoriei coaliției de partide conduse de acesta la alegerile pentru Adunarea Națională a Ungariei”, se arată în comunicat.

Este demn de remarcat faptul că, în discursul său de victorie, Orbán l-a adus în discuție pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca pe cineva care s-a „grupat” în administrația sa.

 „Această victorie va fi amintită pentru tot restul vieții noastre, deoarece atât de mulți oameni s-au adunat împotriva noastră, inclusiv stânga de acasă, stânga internațională de pretutindeni, birocrații de la Bruxelles, toate fondurile și organizațiile imperiului conducător, mass-media străină, și până la urmă chiar și președintele ucrainean”, a mărturisit Ludovic Orban.

În noaptea de 4 aprilie, Orban a anunțat victoria partidului său la alegerile organizate în republică duminică. Biroul Electoral Național al Ungariei a raportat că Fidesz și aliații săi, Partidul Popular Creștin Democrat, pot conta pe 135 din 199 de locuri în parlamentul unicameral al Ungariei.

Victoria pentru cel de-al patrulea mandat a premierului Viktor Orban amenință să erodeze și mai mult democrația în Ungaria, dar acesta trebuie să urmeze o cale atentă cu Bruxelles-ul pentru a-și asigura fondurile UE atât de necesare, au declarat luni analiștii.

Partidul său de guvernământ Fidesz și-a extins majoritatea parlamentară cu două locuri la alegerile generale de duminică, cu prezența la vot aproape de niveluri record, depășind o opoziție unită într-un scrutin umbrit de războiul Rusiei din vecina Ucraina.

Acest succes, pe lângă cei 12 ani consecutivi la putere, îl va face pe Orban „extrem de încrezător”, a spus analistul Patrik Szicherle de la Political Capital.

„Această victorie îi arată lui Fidesz că nu trebuie să schimbe cursul, el poate continua să-și construiască sistemul politic iliberal”, a spus el pentru AFP.