Viktor Orban a câștigat în fața Comisiei Europene: „Am ținut la distanță cea mai înfiorătoare idee”

Viktor Orban a câștigat în fața Comisiei Europene: „Am ținut la distanță cea mai înfiorătoare idee”

În timp ce armata rusă trece prin Donbas (Ucraina), națiunile UE se ceartă în legătură cu aspectele tehnice ale embargoului petrolului. Pentru mulți lideri europeni, creșterea inflației, în special în ceea ce privește costul energiei și al alimentelor, se dovedește a fi un inamic mai înfricoșător decât președintele rus Vladimir Putin. Dovada sunt cele 25 de zile în care nu au reușit să ajungă la un acord privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia, care ar crește și mai mult prețurile de consum.

UE se ceartă pe embargoul rusesc, Ungaria câștigă

UPDATE 31 mai – Premierul ungar Viktor Orban a salutat marți derogarea de la interdicția UE privind petrolul rusesc, lucru care permite Ungariei să continue să primească țiței ieftin de la Moscova.

Familiile pot dormi liniștite în această seară, 10, a declarat Orban pe pagina sa de Facebook.

„Am ajuns la un acord care stipulează că țările care primesc petrol prin conducte pot continua să își opereze economiile în condițiile anterioare”, a spus el.

Diplomații de la Bruxelles au continuat să se contrazică, duminică, pentru a ajunge la un compromis de ultimă oră înainte de un summit al Consiliului European. Încă o dată, negocierile sunt în stand-by. Un oficial al Comisiei Europene a declarat că este posibil un acord la sfârșitul acestei săptămâni, dar alți birocrați au spus că există o lipsă colectivă acută care reflectă o ambivalență profundă în multe capitale cu privire la embargoul petrolului rusesc.

Decizia luată de Comisia Europeană, avantaj pentru Viktor Orban

Surprinzător, premierul Ungariei, Viktor Orban, a obținut o victorie mare în fața Comisiei Europene. Ursula von der Leyen și alți oficiali de la Bruxelles au decis ca embargoul cu privire la importurile de gaz rusesc să fie flexibilizat. Astfel, Ungaria lui Orban va putea să importe gaz din Rusia fără să fie sancționată la nivelul Uniunii Europene. Decizia a fost luată după ce lideri ai statelor membre din blocul comunitar au cerut Comisiei Europene modificarea proiectului sancțiunilor asupra importurilor de petrol rusesc.

În primă fază, șefa Comisiei Europene s-a opus total oricăror afaceri cu Federația Rusă, iar Ungaria nici nu a vrut să audă de această inițiativă. Potrivit noului proiect elaborat de Bruxelles, la cererea reprezentanţilor statelor membre în Consiliul UE, importurile de petrol din Rusia vor continua temporar prin oleoducte, în timp ce importurile de petrol la bordul navelor vor fi oprite, notează Politico.

Premierul de la Budapesta s-a opus sancțiunilor aplicate Rusiei

De remarcat că, încă de la începutul războiului din Ucraina, Viktor Orban a spus clar că nu va renunța la contractele cu Rusia, ce presupun furnizarea de gaz ieftin Ungariei.

„Fiecare țară are dreptul suveran de a-și determina propriul bilanț energetic”, a afirmat premierul ungar.

Pe fondul recesiunii, guvernul de la Budapesta a înregistrat o inflație de aproape 8%. În acest sens, Orban a plafonat prețurile galopante la carburanți și a anunțat suprataxarea companiilor-mamut private.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a susținut prim-ministrul Ungariei.

Săptămâna trecută, în Ungaria a fost declarată stare de urgență. Șeful Executivului a motivat decizia prin „situația de război” din Ucraina, care aduce efecte economice dezastruoase. Orban a precizat că guvernul său avea nevoie de cadru legal pentru a putea interveni în actualul context conflictual.

Citește și: