10 oct. 2022 | 08:20

VIDEO Vulcanul Stromboli din Italia a erupt, dezlănțuind un val de fum și lavă. Este alertă portocalie de mișcări seismice

ULTIMA ORĂ
VIDEO Vulcanul Stromboli din Italia a erupt, dezlănțuind un val de fum și lavă. Este alertă portocalie de mișcări seismice

Vulcanul Stromboli din Italia a erupt. Prăbuşirea unei laturi a craterului, în urma căreia lava a curs în mare, a declanşat un semnal seismic de trei minute, notează presa internaţională. Institutul Italian de Geofizică şi Vulcanologie a postat imagini în care se observă o coloană imensă de fum. Nu au fost raportate victime sau pagube.

Vulcanul Stromboli din Italia, de lângă coasta Siciliei, a erupt din nou

Activitatea foarte ridicată a vulcanului a dus la un flux piroclastic spectaculos, ondulat, care s-a prăbușit, duminică, în Sciara del Fuoco. Vulcanologii INGV au ajuns la concluzia că o parte a marginii craterului (probabil Nord) s-a desprins, ceea ce a culminat cu rostogolirea rocilor fierbinți în apă, pe aproximativ câteva zeci până la sute de metri. Nori mari de cenușă s-au ridicat deasupra vulcanului. Fluxul piroclastic a declanșat valuri de 2 cm înălțime, fiind înregistrate de sistemul de avertizare de tsunami.

Alertă portocalie de mișcări seismice, emisă de autorități

Departamentul Protecției Civile a ordonat trecerea de la nivelul galben la cel portocaliu de alertă pentru mișcări seismice, „în lumina evaluărilor făcute în timpul întâlnirii cu Centrele de competență și Departamentul Protecției Civile din Regiunea Siciliană”. Potrivit autorităților, prima explozie majoră s-a produs la 29 septembrie, urmată de o creştere a activităţii care a culminat cu „revărsare de lavă” din crater dinspre nord. Actualizarea nivelului de alertă implică o monitorizare mai intensă a situaţiei.

A erupt aproape continuu în ultimii 90 de ani

Stromboli este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă. În 2019, un turist și-a pierdut viața după o erupţie care a acoperit insula cu cenuşă. Situat în sudul Italiei, în largul coastei siciliene, acesta este activ în mod constant cu erupții minore, adesea vizibile de la mare depărtare, dând naștere poreclei de „Farul Mediteranei”. Stromboli a erupt aproape continuu din 1932. Activitatea sa este aproape exclusiv explozivă, dar are și erupții efuzive (caracterizate prin curgeri de lava), precum cea din 2002 (prima de acest gen în 17 ani).

Vulcanul este una dintre principalele atracții ale insulei Stromboli, care se află la nord de Sicilia. Având o formă circulară, conul atinge înălțimea de 3000 de metri. A devenit faimos prin spectacolul impresionant de lumini rezultate din erupțiile explozive.