Alertă de gradul 5 în Japonia, după ce un vulcan faimos a erupt de două ori. Populația, evacuată de urgență

Alertă de gradul 5 în Japonia, după ce un vulcan faimos a erupt de două ori. Populația, evacuată de urgență

Vulcanul de pe insula sudică a Japoniei, Kyushu, a erupt, aruncând cenușă și rocă vulcanică la câțiva kilometri distanță. Autoritățile locale au emis alertă de gradul 5 – cel mai înalt nivel, populația fiind evacuată de urgență. Imaginile difuzate la TV au arătat flăcări portocalii fulgerând în apropierea craterului și fum uriaș de cenușă.

Panică în Japonia din cauza unui vulcan activ

Vulcanul Sakurajima, situat în sudul Japoniei, a erupt de două ori, duminică seara și luni dimineaţă, pulverizând cenuşă şi roci pe o suprafaţă de doi kilometri şi jumătate, determinând Agenţia Meteorologică Japoneză să emită cel mai ridicat nivel de alertă și să evacueze populația.

„Vom pune viața oamenilor pe primul loc și vom face tot posibilul pentru a evalua situația și a răspunde oricărei urgențe”, a spus secretarul șef adjunct Yoshihiko Isozaki. Oficialul a făcut apel la locuitorii din zonă să acorde o atenție deosebită actualizărilor venite de la autorități.

Sakurajima a erupt. Alertă maximă emisă

Agenția meteo a avertizat cu privire la căderea de roci vulcanice pe o rază de până la 3 kilometri. Sakurajima, aflat la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de Tokyo, este unul dintre cei mai activi vulcani din Japonia și a erupt în mod repetat. A fost o insulă, dar a devenit peninsulă în urma unei erupții din 1914.

Meteorologii au spus că nu se așteaptă ca tragedia vulcanică de acum un secol să se repete acum. Erupția din 1914 a provocat un număr mare de morți. AMJ a cerut locuitorilor să fie în alertă maximă, după ce o stâncă mare a zburat la aproximativ 2,5 kilometri de crater, avertizând, în același timp, că fluxurile piroclastice ar putea avea loc pe o rază de doi kilometri.

Oamenii au fost evacuați

Au fost emise ordine de evacuare pentru 51 de persoane din 33 de gospodării pe o rază de 3 km de craterele Minamidake și Showa, 30 de rezidenți adăpostindu-se într-un centru social, luni, la ora 10 dimineața.

În timpul erupției de duminică, se crede că pietrele au zburat în direcția est și sud-est de craterul Minamidake. Sakurajima a „explodat” din nou luni, în jurul orei 6:30.

Cu o înălţime de 1.117 metri și situat lângă oraşul Kagoshima din Kyushu (a treia insulă ca mărime a Japoniei), Sakurajima este cel mai activ vulcan din ţară. Japonia se află în „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu o puternică activitate seismică şi vulcanică. Statul asiatic are peste 100 de vulcani activi, dintre care aproape 50 sunt monitorizaţi permanent.