17 nov. 2022 | 20:44

Ce au vorbit, de fapt, Justin Trudeau și Xi Jinping. Discuția dintre cei doi lideri de la G20

ULTIMA ORĂ
Ce au vorbit, de fapt, Justin Trudeau și Xi Jinping. Discuția dintre cei doi lideri de la G20

Ministerul de Externe al Chinei a declarat joi că președintele chinez Xi Jinping nu l-a criticat pe premierul canadian Justin Trudeau, după ce Xi a fost văzut confruntându-l la summitul G20 în legătură cu presupuse scurgeri de informații de la o întâlnire informală pe care au avut-o marți.

Reacția Chinei, după ce s-a spus că Xi s-a supărat pe Trudeau

„Beijingul susține realizarea unor schimburi sincere, atât timp cât acestea se desfășoară pe baze egale, iar China speră că Canada va lua măsuri pentru a îmbunătăți legăturile bilaterale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în timpul unui briefing obișnuit cu presa.

„Videoclipul pe care l-ați menționat a fost într-adevăr o scurtă conversație pe care cei doi lideri au avut-o în timpul summitului G20. Acest lucru este foarte normal.

Nu cred că ar trebui să fie interpretată ca fiind o critică sau o acuzație a președintelui Xi la adresa cuiva”, a declarat Mao.

Ce s-a văzut pe clipul video

În înregistrarea video publicată miercuri de televiziunile canadiene, un translator al lui Xi poate fi auzit în înregistrare spunându-i lui Trudeau că „tot ceea ce am discutat a fost scurs către ziar(e), nu este adecvat”.

Xi însuși poate fi auzit spunând, în mandarină, „nu este adecvat și nu am făcut-o în acest fel”.

Xi continuă apoi spunând că „dacă există sinceritate, putem comunica bine, cu respect reciproc, altfel rezultatul nu va fi ușor de spus”. Mao a spus că aceasta nu a fost o amenințare, deoarece ambii lideri s-au angajat într-un schimb „normal” și doar „și-au exprimat pozițiile respective”.

Videoclipul a surprins un moment rar de sinceritate pentru Xi, a cărui imagine este atent îngrijită de mass-media de stat chineză.

Nemulțumirea lui Xi s-a datorat, probabil, rapoartelor din presă, care citează o sursă guvernamentală, potrivit cărora Trudeau a adus în discuție „îngrijorări serioase” cu privire la presupusul spionaj și la „interferența” chineză în alegerile canadiene la întâlnirea cu Xi de marți, primele discuții ale lui Trudeau cu liderul chinez în mai bine de trei ani.

Trudeau a confirmat conversația cu Xi și ceea ce sursa canadiană a spus că au fost subiectele de discuție, în cadrul unei conferințe de presă la finalul G20, după ce Xi l-a confruntat.

„Canada are încredere în cetățenii săi în ceea ce privește informațiile despre conversațiile pe care le avem în numele lor ca guvern”, a declarat Trudeau, potrivit unei transcrieri a conferinței de presă.

Schimbul sincer vine după ani de tensiuni diplomatice între China și Canada, care au fost declanșate de arestarea directorului executiv al Huawei Technologies, Meng Wanzhou, în 2018, în numele Statelor Unite, și de arestarea ulterioară de către Beijing a doi canadieni sub acuzația de spionaj.