09 apr. 2022 | 16:57

Soldații ruși care s-au retras din Kiev aveau pregătite uniforme de paradă, susține un oficial ucrainean

ULTIMA ORĂ
Soldații ruși care s-au retras din Kiev aveau pregătite uniforme de paradă, susține un oficial ucrainean

În dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Putin a apărut la televizor pentru a anunța o operațiune militară specială în Ucraina, adică a declanșat războiul în țara vecină. De atunci, se dau lupte grele între armata rusă și ucraineană, iar urmările sunt dezastruoase. Mii de civili uciși, orașe rase de pe fața pământului și lume fugită în Occident. Planul liderului de la Kremlin era să cucerească metropola Kiev în doar două zile. De aceea, soldații ruși care s-au retras din jurul capitalei ucrainene aveau pregătite uniforme de paradă.

Rusia a crezut că poate cuceri Kievul în doar două zile

Forțele rusești au luat cu ele, pe lângă muniție, și uniforme militare de paradă, aşteptându-se probabil să captureze Kievul în doar două zile, susține un oficial militar ucrainean. Potrivit lui Oleksandr Hruzevici, adjunctul de personal din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre ale armatei ucrainene, soldaţii ruşi care au înconjurat multe zile capitala Ucrainei aveau cu ei uniforme de paradă, ca şi cum s-ar fi aşteptat la o victorie rapidă.

Uniformele militare de paradă ale rușilor, descoperite de ucraineni

Oficialul militar ucrainean a explicat că uniformele de paradă au fost descoperite în vehiculele militare abandonate de soldaţii ruşi care s-au retras din preajma Kievului. Este improbabil ca aceste haine colorate şi pline de decoraţii să poată fi folosite pe câmpul de luptă, de aici și concluzia că vor ieși învingători repede.

„Am mai găsit şi un număr de uniforme de paradă acolo, prin urmare ei se aşteptau să ia Kievul în două zile şi apoi să organizeze o paradă. Deci am putea spune că le-am năruit complet planurile”, a afirmat oficialul ucrainean.

Strategia lui Putin a fost dată peste cap

De altfel, aşteptările Moscovei privind o victorie rapidă în Ucraina au fost confirmate și de serviciile de informaţii ale Occidentului. Potrivit acestora, era strategia iniţială a armatei ruse. Însă, planurile lui Putin au fost date peste cap de rezistenţa ucraineană. Din cauză că nu au reuşit să preia controlul asupra Kievului şi blocaţi fiind de probleme tehnice, soldaţii ruşi au început să se retragă din regiune, lăsând în urmă civili executaţi (cum este măcelul din Bucha sau Borodianka).

Asta nu înseamnă că Ucraina trebuie să se culce pe-o ureche, avertizează Oleksandr Hruzevici. Kievul poate fi lovit în continuare de armata rusă. Mai mult, acesta dezvăluie că sunt descoperite în continuare grupuri sabotoare lăsate în urmă în timpul retragerii.

Federația Rusă a transmis că şi-a îndeplinit scopurile primei faze a „operaţiunii militare speciale”, așa că, în perioada următoare, îşi va concentra eforturile de luptă asupra estului Ucrainei.

Zelenski afirmă că Moscova plănuia o defilare a tancurilor pe Maidan

Afirmația potrivit căreia s-au găsit uniforme militare de paradă abandonate de ruși în Ucraina a fost confirmată și de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev este de părere că Putin a crezut că războiul se va încheia rapid, rușii fiind pregătiți pentru marșuri de victorie în trei, patru zile.

„Cred că (lui Putin) i s-a spus că noi (ucrainenii) îi așteptăm cu flori și zâmbete, că situația este foarte proastă, că actualul președinte (Zelenski) și partidul nu sunt susținuți. Eu cred asta în proporție de 99,9%”, a menționat șeful statului ucrainean.

„Ar fi amuzant, dacă nu ar fi atât de tragic. O defilare a tancurilor pe Maidan (piața centrală din Kiev, simbol al protestelor care au dus la căderea regimului favorabil Moscovei – n.r.), în a treia sau a patra zi de război!”, a adăugat Zelenski.

Partea sângeroasă a invaziei ruse

Stând de vorbă cu un grup de jurnaliști ruși prin intermediul unei videoconferințe, Volodimir Zelenski a declarat că invazia a distrus orașele rusofone din Ucraina și că pagubele sunt mai mari decât războaiele rusești din Cecenia. Acesta a dezvăluit că suburbii întregi din jurul Kievului și orașe au fost rase de pe fața pământului: „Nu mai există case. Nu mai există străzi. Nici măcar nu le putem arăta aceste imagini ucrainenilor, atât sunt atât de îngrozitoare”.