VIDEO „Cadoul” macabru al mercenarilor Wagner pentru Parlamentul European. Imaginile au devenit virale

VIDEO „Cadoul” macabru al mercenarilor Wagner pentru Parlamentul European. Imaginile au devenit virale

O înregistrare video publicată de gruparea de mercenari Wagner, condusă de oligarhul rus Evgheni Prigojin, arată o amenințare macabră făcută la adresa Parlamentului European (PE), după ce eurodeputații au adoptat, miercuri, o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul. Filmarea s-a viralizat rapid în mediul online, unii anunțând că o „servietă cu informații” a fost înmânată de un angajat al lui Prigojin unui reprezentant al PE. Imaginile înfățișează o cutie de vioară și un baros cu urme de „sânge” pe el.

Gruparea de mercenari Wagner șochează din nou

După apariția acestor imagini, internauții s-au întrebat cum ar fi ajuns un reprezentant al lui Evgheni Prigojin să înmâneze un asemenea „cadou” unui oficial european. Cel care a făcut lumină în acest caz este Eliot Higgins, fondatorul site-ului de investigații Bellingcat. El a explicat că înregistrarea video a fost publicată de serviciul de presă al firmei Concordia, compania lui Prigojin care asigură cateringul pentru Kremlin, acesta notând că este vorba de un pachet pregătit pentru PE, care a fost înmânat unui administrator al canalului de Telegram „Cyber Front Z”.

„Armata” Cyber Front Z este o „mișcare populară” pro-Kremlin, dar analiștii de la Institutul pentru Dialog Strategic (organizație non-profit britanică specializată în combaterea extremismului și a dezinformării online) susțin că aceasta este, de fapt, doar o „fermă de troli” folosită pentru a amplifica mesajele propagandei rusești pe site-urile și în social media din Occident.

Ce reprezintă „cadoul” pentru Parlamentul European

„Cadoul” prezentat de firma șefului mercenarilor Wagner pare o referință directă la filmulețul șocant apărut la începutul lunii noiembrie, pe canalele de Telegram din Rusia, care arată execuția unui dezertor cu un baros, după ce foștii săi camarazi i-au pus capul pe o cărămidă și l-au legat cu scotch.

Prigojin, care a recunoscut, pentru prima oară la sfârșitul lunii septembrie, că a fondat gruparea Wagner în 2014, a confirmat autenticitatea înregistrării. „În ceea ce-l privește pe cel care a fost ucis cu un baros, acest spectacol arată că nu și-a găsit fericirea în Ucraina, ci s-a întâlnit cu oameni neprietenoși, dar corecți. Cred că acest film se numește Câinele merită o moarte de câine”, a spus „Bucătarul lui Putin” referitor la acest caz.

Miercuri, Rusia a fost declarată „stat sponsor al terorismului de către Parlamentul European, în urma actelor „brutale și inumane” comise împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi de la declanșarea invaziei.