24 nov. 2022 | 07:52

Rusia reacționează după ce a fost declarată „stat sponsor al terorismului” de către Parlamentul European

ULTIMA ORĂ
Rusia reacționează după ce a fost declarată „stat sponsor al terorismului” de către Parlamentul European

Parlamentul European a declarat, miercuri, Rusia drept „stat sponsor al terorismului, în urma actelor „brutale și inumane” comise împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi de la declanșarea invaziei.

„Atacurile deliberate și atrocitățile comise de Federația Rusă împotriva populației civile din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional reprezintă acte de teroare împotriva populației ucrainene și constituie crime de război”, au declarat deputații europeni într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, dar extrem de simbolică.

Parlamentul European recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului

Update 24 noiembrie, ora 07.46. „Propun să recunoaștem Parlamentul European ca sponsor al idioţeniei”, a fost reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, despre rezoluția aprobată de PE care recunoaște Rusia drept „sponsor al terorismului”.

Știrea inițială

Rezoluția, formulată cu fermitate, a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare miercuri după-amiază, cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 de abțineri, în timpul sesiunii plenare lunare de la Strasbourg.

Textul a fuzionat trei rezoluții diferite depuse de Partidul Popular European (PPE), Renew Europe și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

În versiunea finală, eurodeputații denunță „războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat” al Rusiei împotriva Ucrainei și acuză armata rusă și aliații săi de comiterea unei lungi liste de crime, cum ar fi uciderea a mii de civili și sute de copii, atacuri asupra infrastructurii esențiale, execuții sumare, răpiri, violuri, hărțuiri, tortură, detenții în masă și deportări forțate.

„Aceste acte brutale și inumane cauzează moarte, suferință, distrugere și strămutare”, au declarat deputații europeni, menționând cele aproape 40.000 de crime de război care au fost documentate până acum în Ucraina.

Parlamentarii au condamnat, de asemenea, Rusia pentru provocarea unei crize umanitare „pe scară largă” în Mariupol și pentru transformarea alimentelor și a foametei în arme de război, cu implicații globale.

Aceste atrocități, au spus deputații, sunt concepute pentru a teroriza populația ucraineană, pentru a înăbuși rezistența acesteia și pentru a o forța să accepte „puterea de ocupație” și încercarea acesteia de a anexa ilegal un teritoriu suveran.

„Rusia reprezintă un risc pentru siguranța și securitatea întregului continent european și pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în rezoluție.

Uniunea cere o lege specială pentru Rusia

Ca urmare a tuturor acestor lucruri, Parlamentul European solicită statelor membre ale UE să dezvolte un cadru juridic nou-nouț care să permită desemnarea unei întregi țări drept sponsor al terorismului, lucru care nu este posibil în prezent.

„Deocamdată, Uniunea Europeană nu are o astfel de reglementare, așa cum au, de exemplu, americanii, care au o lege specială privind desemnarea statelor care sponsorizează terorismul”, a declarat pentru Euronews Andrius Kubilius, unul dintre eurodeputații autori ai rezoluției.

Dar Balázs Hidvéghi, un eurodeputat maghiar din partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán, a declarat că blocul ar trebui să se concentreze pe obținerea păcii și a unui armistițiu „cât mai curând posibil”.

Lista teroristă a UE, care a fost creată după 11 septembrie 2001 și care este revizuită la fiecare șase luni, permite blocului să includă pe lista neagră doar anumite persoane și organizații.

Până în prezent, au fost adăugate doar 13 persoane și 21 de entități, cum ar fi Hamas, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Armata de Eliberare Națională din Columbia (ELN) și aripa militară a Hezbollah.

Fiind un instrument de politică externă, orice modificare a listei ar necesita unanimitatea tuturor celor 27 de țări ale UE.

Acțiunile Rusiei în Ucraina vorbesc de la sine”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citând o listă lungă de infracțiuni. „Acestea nu sunt acțiuni ale unui stat civilizat, ci aparțin arsenalului terorii. Deci, în esență, Rusia se desemnează deja în ochii comunității internaționale.”