Victoria Digi RCS RDS în fața concurenței, acolo unde contează: nu ai crede diferența față de Vodafone, Orange

Victoria Digi RCS RDS în fața concurenței, acolo unde contează: nu ai crede diferența față de Vodafone, Orange

Timp de mulți ani, cam din momentul în care a intrat pe piață, Digi RCS RDS a dobândit un renume foarte prost când vine vorba de calitatea semnalului la telefonie mobilă. Se pare însă că lucrurile s-au mai schimbat între timp, iar Vodafone și Orange sunt chiar mai jos decât liderul la portări de pe meleaguri mioritice.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat cel mai recent raport referitor la calitatea semnalului de telefonie în România, iar statisticile sunt îmbucurătoare. Toți operatorii de telefonie care activează în țara noastră își respectă obligația de a acoperi cu semnal 98% din populația României. Pe primul loc se află Digi RCS RDS cu nu mai puțin de 98,8%. Ca o mențiune importantă, este bine de făcut distincția între ”acoperirea populației” cu semnal și ”acoperirea teritoriului României”. Din păcate, pe partea de suprafață nu s-au făcut neapărat progrese.

Digi RCS RDS versus Vodafone și Orange și telefonie mobilă, acoperire

„Am finalizat cu succes o nouă campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobilă şi mă bucur să anunţ că toţi operatorii şi-au îndeplinit obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României. Astfel, conform măsurătorilor din teren, Digi RCS RDS acoperă cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populaţiei, Orange România – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România – 98,4%.

Pe lângă interesul operatorilor mobili pentru piaţa din România, concretizat în investiţii pentru creşterea gradului de acoperire, consider că şi măsurătorile efectuate de ANCOM şi transpuse în harta aisemnal.ro au avut un aport important la atingerea acestui deziderat. Totodată, pentru a veni atât în sprijinul utilizatorilor, cât şi al operatorilor, pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat şi aplicaţia aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android şi iOS, care poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicaţii”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Cu această ocazie, Autoritatea a ținut să atragă atenția și asupra beneficiilor desprinse din sancțiunile, avertismentele și amenzile acordate giganților și telecomunicații.„După ce operatorii de telefonie mobilă au fost sancţionaţi în repetate rânduri cu avertismente şi amenzi, în prezent obligaţiile de acoperire menţionate în cadrul licenţelor eliberate de ANCOM în anul 2013 sunt complet îndeplinite. Obligaţia de realizare a acoperirii este una permanentă şi va fi monitorizată de ANCOM până la sfârşitul perioadei de valabilitate a licenţelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de măsurări la nivel naţional. Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare”, notează sursa citată.

Dacă ești curios de particularitățile tehnice din spatele măsurătorilor, merită să ai în vedere că au fost verificate 13.388 de localităţi, care aveau mai mult de zece locuitori, fiind totodată parcurşi peste 240.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populaţiei şi al locuinţelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane, iar acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi populaţia totală a României. Pentru un grafic al progresului legat de acoperirea cu semnal de telefonie, poți accesa aisemnal.ro.