15 sept. 2022 | 14:25

Vești proaste pentru Google: amenda uriașă pe care trebuie să o plătească

ACTUALITATE
Vești proaste pentru Google: amenda uriașă pe care trebuie să o plătească

Tribunalul a redus cu puțin pedeapsa inițială în procesul în care a acuzat gigantul tehnologic de folosirea monopolului său pe Android pentru a înăbuși concurența.

O instanță europeană de top a menținut în mare măsură o amendă record impusă companiei Google de către Comisia Europeană pentru încălcările antitrust legate de sistemul său de operare mobil Android. UE a acuzat că Google înăbușea concurența folosindu-și dominația Android pentru a cere forțat producătorilor de telefoane să includă aplicații pentru serviciile Google.

Google, deținut de Alphabet, a contestat amenda din 2018, dar Tribunalul Curții Europene de Justiție a confirmat în mare parte decizia de a sancționa compania cu peste 4 miliarde de euro sau 3,99 miliarde de dolari.

„Pentru a reflecta mai bine gravitatea și durata încălcării”, este oportun să se impună companiei Google o amendă de 4,125 miliarde de euro, a spus instanța. Aceasta este puțin mai mică decât penalitatea inițială de 4,34 miliarde de euro, deoarece instanța a spus că raționamentul său diferă „în anumite privințe” de cel al comisiei.

„Suntem dezamăgiți că instanța nu a anulat decizia în totalitate”, a spus Google într-un comunicat. „Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea, nu mai puține, și sprijină mii de afaceri de succes în Europa și în întreaga lume.”

Cum se apără Google

Amenda – încă un record – este una dintre cele trei pe care organismul de supraveghere antitrust al UE le-a impus Google între 2017 și 2019, în valoare totală de aproximativ 8,5 miliarde de dolari.

UE a constatat că acordurile Google cu producătorii de telefoane au înăbușit concurența și au redus opțiunile pentru consumatori, deoarece companii precum Huawei, Samsung și LG sunt complet dependente de Android. Acordurile impuneau ca anumite aplicații și instrumente de căutare Google, precum și Magazinul Google Play, să fie preinstalate pe dispozitivele Android, ceea ce permite Google să-și păstreze și să-și consolideze dominația în căutare.

Google a susținut anterior că, prin furnizarea gratuită a software-ului Android producătorilor de dispozitive, a permis proliferarea telefoanelor ieftine și, prin aceasta, a sporit accesul la serviciile online. De asemenea, compania a subliniat că, dacă utilizatorii doresc să descarce servicii rivale, sunt liberi să facă acest lucru.

Grupul UE de consumatori BEUC a calificat hotărârea drept „esențială” într-o declarație, adăugând că „confirmă că consumatorii europeni trebuie să se bucure de o alegere semnificativă între motoarele de căutare și browserele de pe telefoanele și tabletele lor”.