15 iul. 2022 | 11:39

Ajutor de 1000 de lei pentru milioane de români: anunțul oficial despre voucherele sociale, tichetele de masă

ACTUALITATE
Ajutor de 1000 de lei pentru milioane de români: anunțul oficial despre voucherele sociale, tichetele de masă

Ministerul European al Investițiilor și Proiectelor a anunțat că a emis aproximativ 1,6 milioane de carduri care conțin 250 de lei ajutor pentru alimente și mese calde.

Ministerul a spus că dorește să treacă pragul de 2 milioane de carduri săptămâna viitoare. Fiecare persoană are 1.000 de lei, iar banii vor fi împărțiți în patru tranșe până la sfârșitul anului.

”Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început, la 10 iunie, distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul „Sprijin pentru România”. Până în prezent, au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri, iar pentru săptămâna viitoare preconizăm că va fi depășit pragul de 2 milioane. Reamintim că măsura, una istorică pentru ţara noastră, vine în ajutorul unui număr de aproximativ 2,5 milioane de români”, anunță, MIPE, într-un comunicat de presă.

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar de împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poştei Române.

”Facem progrese importante de la săptămână la săptămână, mă bucur că mecanismul este rodat şi că alături de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Compania Naţională Poşta Română şi emitenţii de carduri funcţionăm ca o echipă veritabilă şi reuşim să depăşim toate dificultăţile, pentru ca aceste carduri pe care încărcăm voucherele să ajungă într-un timp cât mai scurt către oameni”, a transmis ministru Marcel Boloş.

Cum funcționează voucherele

Voucherele în valoare de 250 de lei se încasează o dată la două luni până la sfârșitul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării.

La înmânare, cardul este însoțit de o scrisoare cu instrucțiuni de utilizare (inclusiv un PIN), detalii ale magazinului în care poate fi utilizat cardul și un număr de telefon în cazul în care sunt probleme.

Cardul poate fi folosit doar de beneficiar. În cazurile speciale în care beneficiarul nu poate merge la operatorul economic pentru a utiliza ajutorul, biletul poate fi încredințat unei persoane apropiate, dar numai împreună cu buletinul de identitate.

Pentru a afla soldul curent/suma disponibilă pe card și alte informații, beneficiarul este rugat să sune la departamentul de relații cu clienții al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

  • Edenred: 021 301 33 03
  • Sodexo: 021 204 46 64
  • UP România: 0374 66 22 73

Cine primeşte voucherele sociale:

  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.