17 feb. 2022 | 08:49

Vestea cea mai bună pentru români, după anunțul lui Putin: de ce scad facturile la gaze naturale

ACTUALITATE
Vestea cea mai bună pentru români, după anunțul lui Putin: de ce scad facturile la gaze naturale

După ce săptămâna trecută eram convinși că începe războiul între Rusia și Ucraina, lucrurile se pare că s-au detensionat acum, după declarațiile lui Vladimir Putin conform cărora își retrage trupele de la graniță. Beneficiile schimbării de atitudine de la Kremlin se resimt la nivelul întregului continent, inclusiv pe facturile românilor.

La începutul acestei săptămâni, președintele Rusiei a afirmat să prijină o soluție diplomatică la tensiunile cu SUA referitoare la Ucraina. În același context, a anunțat retragerea în garnizoane a mii de militari, tancuri și alte echipamente care au fost deplasate în apropiere de frontiera ucraineană, conform Bloomberg.

Gestul lui Putin se vede pe factură

Nu a durat mult până când prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut, după ce a devenit evident că Putin s-a răzgândit, momentan, în privința inițierii unui conflict cu Ucraina. Miercuri, prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au scăzut cu 9,1%, cel mai scăzut nivel pe parcursul zilei din 10 noiembrie 2021 și până în prezent.

De exemplu, la hub-ul TTF din Amsterdam, cotațiile la gaze naturale au ajuns la 64,99 de euro/megawatt-oră, o scădere de 8,4% care a venit după un alt declin de 12% înregistrat cu o zi înainte. La această situația s-a ajuns în urma discuțiilor dintre cancelarul german Olaf Scholz și Vladimir Putin, de la Kremlin. La momentul respectiv, președintele Rusiei și-a exprimat speranța că negocierile vor rezolva impasul privind Ucraina. Mai mult decât atât, oficialul de la Moscova a insistat pe faptul că țara sa va rămâne în continuare un furnizor sigur de energie.

Pieţele urmăresc cu interes evoluţiile geopolitice, anunţul Rusiei privind retragerea trupelor afectând evoluţiile pe pieţele globale de acţiuni, ţiţei, gaze şi metale.

În contextul dependenței Europei de gazele din Rusia, analiștii sunt foarte atenți la nivelul fluxului de gaze naturale dinspre țara lui Putin. Interesul pe marginea acestui subiect a explodat după ce livrările au fost limitate în ultimele luni, deși autoritățile de la Moscova au dat asigură că vor trimite în permanență cantitatea cerută de către clienții europeni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele